11.02.2016

Osakemarkkinoiden laskun taustalla pelko deflaatiosta, konkursseista ja taantumasta

Alkuvuoden osakemarkkinoiden laskun syynä on erityisesti Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka, mikä on johtanut liian alhaiseen inflaatioon ja lähes hintojen laskuun globaalisti. Velkaantunut maailmantalous ei kestä hintojen laskua ja heikkoa talouskehitystä.

Kiinassa yritykset tottuivat pitkään siihen, että nimellinen talouskasvu (reaalinen kasvu + inflaatio) oli 15–20 % vuodessa. Tällaisessa ympäristössä lisävelkaantumisen voi hoitaa helposti, mutta nyt Kiinassa nimellinen talouskasvu on vain n. 4–7 %. Monella perustoimialalla lopputuotteiden hinnat jopa laskevat ja monella yrityksellä on jo vaikeuksia hoitaa velkojaan. Kiinan kysyntätilanteen muuttuminen on heilauttanut herkkää globaalia talouden kysyntätilannetta melkoisesti ja esimerkiksi raaka-aineiden (öljy, jalometallit jne.) hinnat ovat yleisesti liukuneet alaspäin jo suhteellisen pitkään. Nyt ollaan eri raaka-aineiden hinnoissa tuotantokustannusten kannalta täysin pohjamudissa ja toiminta on yleisesti kannattamatonta. Tällainen hinnoittelu on perinteisesti indikoinut uutta taantumaa.

Viimeisenä lenkkinä markkinoiden ahdistukseen on tullut yrityslainamarkkinat, jotka ovat kiristymässä. Heikkojen (HY) yritysten riskilisät ovat nousseet jo loppusyksystä lähtien, ja viime viikkoina myös hyvien (IG) yritysten riskilisät ovat kohonneet. Ei edes Yhdysvaltojen talous kestä, jos vähän heikommat yritykset joutuvat maksamaan 8–10 % rahoituksestaan ja samalla inflaatio on nollan tuntumassa. Keskuspankit ovat myöhässä ja riskilisien nousu tulee lähikuukausina iskemään reaalitalouteen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kysymys on vain siitä kuinka paljon.

Markkinoiden kääntyminen yltiöpessimistiseksi ja sen nopeat vaikutukset eri puolille markkinaa ovat tulleet yllätyksenä. Omalla tavallaan se kertoo, että kyse voi olla merkittävästä psykologisesta ylilyönnistä. Nyt keskuspankeilla on kiire tehdä vastatoimia, jotta markkinan oma pessimistisyys ei ala toteuttaa itse itseään. Super Mariolla ja hänen kollegoillaan on nyt kiire, jotta kytevä palo saadaan sammutettua. Ei käy kateeksi, paljon pelissä.


» Lue markkinakatsauksemme 11.2.2016

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kansankapitalismi muokkaa finanssialan
Seuraava
Selluloosa ei ole terästä