11.02.2016



Odotamme EKP:n lisäävän elvytystään maaliskuussa ja Fedin lopettavan koronnostot toistaiseksi

Maailmantalous, yrityslainamarkkinat ja osakemarkkinat tarvitsevat lähiviikkojen aikana lisäelvytystä keskuspankeilta. Ellei näin käy, edessä on siis globaali deflaatio ja taantuma.

Tällä viikolla Yhdysvaltain keskuspankin (FED) pääjohtaja Yellen jätti keskuspankin tulevan rahapolitiikan avoimeksi. Todennäköisesti FED ei nosta viitekorkoaan maaliskuussa ja voi hyvin olla, ettei edes kesällä.

Seuraavaksi 10.3. odotamme EKP:n kasvattavan valtiolainojen osto-ohjelmaansa nykyisestä 60 miljardista kuukaudessa. Ostoihin voitaisiin lisätä myös yrityslainoja ja jopa osakkeita, jos EKP olisi riittävän ovela. EKP:n talletuskorko lasketaan joka tapauksessa entistä enemmän negatiiviseksi. Lisäksi Japanin keskuspankki voi edelleen lisätä elvytystoimiaan maaliskuussa.

Jos yllä olevat keskuspankkien elvytystoimet toteutuvat - kuten me odotamme - maailmantalous jatkaa kasvuaan tänä ja ensi vuonna. Inflaatio jää alhaiseksi ja konkursseja toteutuu, mutta niiden kanssa voidaan elää.

Luonnollisesti kaikkein eniten maailmantalous tarvitsisi lisäelvytystä Kiinassa. Tällöin myös monet raaka-ainetuottajat pelastuisivat ja globaali inflaatio olisi terveemmällä tasolla. Ja yhtäkkiä maailmantalous voisi yllättävänkin hyvin.


Euro-osakkeet ja riskilainat Yhdysvalloissa hinnoittelevat liiallisesti taantumaa

Mitä sitten pääomamarkkinat nyt hinnoittelevat? Riskiset yrityslainamarkkinat Yhdysvalloissa hinnoittelevat jo uutta taantumaa. Mielestämme tämä on liiallista ja suosittelemme riskisten yrityslainojen ostamista.

Osakemarkkinoilla eniten nousuvaraa on euroalueen osakkeissa. Jos EKP lisää velkakirjojen osto-ohjelmaa maaliskuussa, taantuma ja pankkikriisi kyllä vältetään. Osakkeiden myyntiaalto on mennyt euro-osakkeissa mielestämme liiallisuuksiin. EUROSTOXX 50 -indeksin arvostustaso (2016e P/E 12, P/B 1,2, osinkotuotto 4,7 %) hinnoittelee jo uutta taantumaa ja monet pankkiosakkeet laajamittaista pankkikriisiä. Liiallista, edullista.

Allokaatiosalkuissamme olemme säilyttäneet poikkeuksellisen kovan ylipainon eurooppalaisissa osakkeissa. Allokaatio 50 -rahastossa 25 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä on vain 11 %. Odotamme voimakastakin euro-osakkeiden nousua kunhan EKP:n toimien suuruus selkenee sijoittajille.

Viime viikon lopulla lisäsimme hieman osakkeita ostamalla yhdysvaltalaisia ja brasilialaisia osakkeita. Samalla Allokaatio 50 -rahaston osakepaino kohosi n. 52,5 %:iin (aiemmin 49,5 %). Ostimme yhdysvaltalaisia osakkeita kohtalaisen vahvan euron turvin. Brasilialaiset osakkeet ovat kärsineet ehkä kaikkein eniten raaka-ainehintojen laskusta ja Fedin korkojen nosto-odotuksista. Kun nämä kääntyvät ja keskuspankit elvyttävät, brasilialaiset osakkeet voivat hyötyä.

Elämme mielenkiintoisia, epänormaaleja ja vaarallisiakin aikoja. Maailmantalous on jälleen keskuspankkien varassa. Odotamme varsinkin EKP:n toimivan, yrityslainojen riskilisien laskevan ja osakkeiden palautuvan. Deflaation, pankkikriisin ja taantuman nykyiset keskuspankkiirit ovat jo kokeneet ja tulevat sen vuonna 2016 välttämään.


» Lue toimitusjohtajamme näkemys osakemarkkinoiden laskun taustoista

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinatilannekommentti 9.2.2016
Seuraava
Pohjasta kalastelua eniten ylimyydyillä sektoreilla
Samu Lang