14.06.2016

Pienissä arvoyhtiöissä piilee potentiaalia

Lukuisissa akateemisissa tutkimuksissa on todettu arvoyhtiöiden (alhainen hinta per oma pääoma, P/B) tuottavan pitkällä aikavälillä kasvuyhtiöitä selvästi paremmin. Eräässä laajassa amerikkalaistutkimuksessa on todettu pienten arvo-yhtiöiden tuottavan kaikkein parhaiten.

Seuraavaksi esimerkki pienestä aliseuratusta arvoyhtiöstä.


Case Studsvik

Yhtiö tarjoaa palveluita ydinvoimateollisuudelle. Sen juuret ovat valtionlaitoksessa, joka sittemmin on muutettu osakeyhtiöksi ja listattu Tukholman Pörssiin vuonna 2001. Studsvikin liiketoiminta on jaettu kolmeen liiketoiminta-alueeseen:

1. Jätteenkäsittely. Yhtiö käsittelee radioaktiivista jätettä ennen sen varastointia ja loppusijoittamista. Näin varastointi- ja loppusijoituskulut saadaan pienemmiksi.

2. Konsulttipalvelut. Yhtiö on kehittänyt menetelmiä, joilla voidaan lyhentää ydinvoimaloiden huoltoseisokkia. Yhtiö konsultoi myös ydinvoimaloiden purkutöissä.

3. Tuotannonoptimointia. Yhtiö on kehittänyt ohjelmistoja, joilla tuotantoa ja polttoaineenkulutusta voidaan optimoida vaarantamatta tuotantovarmuutta.


Erinomainen yrityskauppa

Studsvik ilmoitti huhtikuussa myyvänsä jätteenkäsittely-yksikkönsä ranskalaiselle EDF-yhtiölle. Jätteenkäsittely-yksikkö tuotti viime vuonna tappiota ja kannattavuus oli myös vuonna 2014 varsin heikko. Yksikössä on kuitenkin

merkittävää erityisosaamista ja EDF maksaa siitä jopa 355 miljoonaa SEK (kassavirtavaikutus 225 miljoonaa ja voittoa 115 miljoonaa SEK). Yritysmyynti vaatii viranomaisluvan, joka lienee kaupan toteutumisen kannalta suurin riski. Päätöstä odotetaan kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä.


Edullinen hinnoittelu

Studsvikin hinta per oma pääoma (Price/Book) ennen yritysmyyntiuutista oli 0,9. Yritysarvo (EV, Enterprise Value) oli 406 miljoonaa SEK, kun markkina-arvo oli 268 ja nettovelat 138 miljoonaa.

Jätteenkäsittely-yksikön myynnistä saatava kassavirta on 225 miljoonaa, joten jäljelle jäävän toiminnan yritysarvoksi muodostui 181 miljoonaa SEK. Koska jäljelle jäävä toiminta tuottaa liikevoittoa 62 miljoonaa SEK, jäljelle jäävän toiminnan arvoksi jää vain 2,9 kertaa liikevoitto.


Osake noussut 100 %

Arvostus osoittautui liian halvaksi ja osakekurssi korjasikin voimakkaasti ylös, noin 50 % jo heti yritysmyyntipäivänä. Studsvikin osakekurssin nousu on jatkunut ja kirjoitushetkellä kurssi on noin 100 prosenttia korkeampi kuin ennen myynti-ilmoitusta.

Tämä on hyvä osoitus siitä, että pienissä aliseuratuissa arvoyhtiöissä piilee iso potentiaali, jota markkinat eivät tehokkaasti hinnoittele.


Lopuksi

Skandinaviasta löytyy osakepoimijalle laaja avaruus mielenkiintoisia pieniä arvoyhtiöitä. Aktiivisella analyysi- ja jalkatyöllä on mahdollista löytää helmiä.


Studsvik on yksi Taaleri Arvo Kruunu -rahaston sijoituskohteista.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Näitä kolmea velkakirjanimeä osakesijoittajankin olisi syytä rouhia sisään!
Seuraava
Osakepoimija ei vaivu Brexit-koomaan