27.06.2016

Brexit-mekkaloinnin keskelläkin on syytä muistaa arvioida yhtiöiden liiketoiminnan fundamentteja. Ei kannata ajautua paniikkiin ja myydä vain siksi, kun muutkin myyvät. Muita parempaan tuottoonhan yltää vain tekemällä jotain eri tavalla kuin muut. Vähänkin pidemmällä tähtäimellä erilaisista markkinashokeista, kuten maailmansodista ja finanssikriisistä, on historiallisesti toivuttu. Niin käy tälläkin kerralla – tavalla tai toisella sekä ennemmin tai myöhemmin.

Osakepoimintaan pohjautuvassa salkunhoidossa keskitymme Brexit-vouhotuksen tiimellyksessäkin yhtiötasolle. Lähtökohtaisesti emme spekuloi poliittisilla tapahtumilla, ja salkkujemme sijoitusaste on varsin korkea. Myös salkkujemme active share (aktiiviriski) on korkea eli salkkumme sisällöt poikkeavat merkittävästi vertailuindeksien koostumuksesta. Tämän seurauksena on mahdollista, että salkkumme kulkevat eri teitä kuin yleinen markkina – niin hyvässä kuin pahassa. Systeemishokin kohdalla lapsia kuitenkin tuppaa lipsahtamaan pesuveden mukana. Osakepoimijan kannattaa siis olla tarkkaavaisena.

Taalerin arvo- ja mikrorahastoissa painotamme pieniä ja keskisuuria yhtiöitä. Nämä ovat enimmäkseen hyvin rajallisesti Britannia-sidonnaisia yrityksiä. Suomalaisyhtiöiden kohdalla Raisio (>35 prosenttia liikevaihdosta) ja Basware (>10 prosenttia) ovat voimakkaimmin Britannia-sidonnaisia. Meidän salkuissamme ei ole kumpaakaan. Myös UPM on käytännössä 10 prosentissa ja Metsä-Board lähes 10 prosentissa. Muutamat muut yhtiöt yltävät viiden prosentin tietämille. Kaiken kaikkiaan suomalaisyhtiöiden Britannia-sidonnaisuus on kuitenkin varsin maltillista. Valuuttavaikutuksia voi tulla esimerkiksi punnan heikkenemisen mutta toisaalta dollarin vahvistumisen kautta. Kaikki ei ole siis pelkkää pahaa valuuttanäkökulmastakaan.

Saksankielisen Euroopan yhtiöistä muutamat ehtivät jo perjantaina tiedottaa Brexit-sähläyksen vaikutuksista liiketoimintaansa. Esimerkiksi raskasta autoteollisuutta palveleva SAF-Holland AG tiedotti, ettei yhtiö odota Brexitin vaikuttavan operatiiviseen liiketoimintaansa, ja että yhtiön liikevaihdosta 3 prosenttia on epäsuorasti liitoksissa Britanniaan. Osake kuitenkin otti pahimmillaan alas noin 12 prosenttia perjantaina. Oikeutettua? Mielestäni ei, mutta täysin ymmärrettävää paniikkiolosuhteissa.

Salkkumme arvostustasot ovat kautta linjan edullisia tai rytinän jälkeen jopa halpoja. Emme aio myydä ainuttakaan osaketta Brexitin takia, elleivät sijoittajamme lunastuksillaan niin velvoita. Sen sijaan ostanemme lähipäivinä ja -viikkoina halventuneita osakkeita lisää käteisvarojemme puitteissa. Esimerkiksi MikroMarkassa on kassavaroja kiitos Okmeticin-lunastusvarojen ja MikroReinissä merkintätulvan seurauksena.

Brexit-kohun keskellä sijoittajan on hyvä muistaa, että Euroopan taloudessa on ollut orastavia elpymisen merkkejä alkuvuonna: BKT:t ovat siellä ja täällä nitkahtaneet noususuuntaan. Lisäksi esimerkiksi EU-alueen autokauppa kasvoi toukokuussa 16 prosenttia. Suurpankkien (esim. Goldman Sachs & JP Morgan) ennusteiden mukaan Brexit-säädön seurauksena koko EU:n talouskasvu hidastuu noin 0,3-0,5 prosenttiyksiköllä seuraavien 12–18 kuukauden aikana. Tämäkään ei ole vielä katastrofi, vaikkakin ikävää, ja loiventaa entuudestaan vaivalloista kasvupolkua.

Oaktreen Howard Marksia lainatakseni: "If it’s cheap today, we buy it. If it gets cheaper, we’ll buy more." Tätä viisautta koitamme noudattaa salkunhoidossamme tästedeskin. Laitetaan siis jäitä hattuun ja katsotaan tilannetta yhtiötasolta lähtien. Voi hyvin olla, että Mr. Market on jälleen tarjonnut mainioksi osoittautuvan ostopaikan kurinalaiselle sijoittajalle.

Jos pupu kuitenkin lipsahtaa pöksyyn, kannattaa tuijotella esimerkiksi seuraavaa kuvaa niin kauan, että usko elämään ja osakkeisiin (tietysti!) palaa. (Kuvan lähde: Jeremy Siegel, Stocks for the Long Run (2014) with Updates to 2016.)


Lukijoille toivotan aurinkoista kesää ja tuottoisia sijoituksia Brexit-elämöinnistä huolimatta.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Tämä ruotsalainen arvo-osake nousi 100 % kahdessa kuukaudessa
Seuraava
Rahastosijoittajan pikaopas