07.06.2016

Heikki Nystedt

Heikki Nystedt

Johtaja, sijoitustoiminta
Helsinki
+358 40 724 9226

Outokumpu, Outotec ja Stockmann: viime aikoina näiden yhtiöiden huippuhetket ovat olleet melko vähissä. Liiketoiminnat ovat sakanneet ja pahasti. Osakekurssit ovat voineet pahoin ja osingot ovat nollassa. Osakemiehet eivät ole olleet kovinkaan tyytyväisiä, eivät sitten ollenkaan!

Korkomiehelle osakemiehen kasvanut tuska on tarkoittanut kahta asiaa: ensinnäkin, kaikkien edellä mainittujen yhtiöiden kohdalla velan kustannus on kohonnut sitä mukaa, kun liiketoiminta on sakannut. Velkapapereiden hinnat ovat täten laskeneet ja juoksevat tuotot nousseet. Toiseksi, kyseiset yhtiöt ovat suojelleet velkojien asemaa monin keinoin: kuluja on leikattu isolla kädellä, tase-eriä on myyty, käyttöpääomaa on tehostettu ja osinkoa on leikattu. Kaikki nämä ovat toimia, jotka ovat korkosijoittajan kannalta positiivisia.

Jos osakesijoittajan unelmana on ikuinen kasvu ja hyvä osinko, niin korkosijoittajan unelma on kohonnut maksuhäiriöriski ja tätä kautta velkapapereiden korkeammat tuottotasot. Luonnollisesti tähän unelmaan liittyy olennaisesti se, että yhtiön on oltava elinkelpoinen ja sen on kyettävä tekemään velkojia suojaavat tarvittavat toimet. Ilmoitus marketin ilmoitustaululla: ”Halutaan ostaa kohonnutta konkurssiriskiä ilman toteutunutta konkurssia!”


Millaisia tuottoja Outokummun, Outotecin ja Stockmannin velkapapereista sitten on tällä hetkellä saatavissa?

Outokumpu:

Yhtiöllä on tällä hetkellä ulkona vuonna 2019 erääntyvä vakuudellinen laina ja vuonna 2020 erääntyvä vakuudeton vaihtovelkakirjalaina. 2019-lainan tuotto maturiteettiin on tällä hetkellä n. 6,5 % vuotuistettuna korkona ja 2020-lainan n. 7,5 %. Näiden lisäksi yhtiöltä on tulossa markkinoille todennäköisesti kuluvan viikon aikana uusi vakuudellinen 5-vuotinen laina, jonka tuotto on todennäköisesti reilusti yli 7 %.

Outotec:

Jälkimarkkinoilta löytyy niin perinteinen vakuudeton laina kuin myös niin kutsuttu juniorilaina, jonka etuoikeus on heikompi verrattuna seniorilainaan mahdollisessa konkurssitilanteessa. Vuonna 2020 erääntyvä vakuudeton laina tuottaa eräpäivään vajaa 4 %. Juniorilainan tuotto ensimmäiseen mahdolliseen lunastushetkeen, eli vuoteen 2021 on vajaa 7 %.

Stockmann:

Yhtiön vuonna 2018 erääntyvä vakuudeton laina tuottaa eräpäivään vajaa 3 %. Stockmannilta löytyy myös tasetta tukeva juniorilaina, jossa ensimmäinen lunastusmahdollisuus on vuonna 2020. Tämä laina tuottaa vajaa 7 % vuotuistettuna korkona.

Päätelmä: mikäli osakesijoittajaa arveluttaa sijoittaa mainittujen kriisiyhtiöiden osakkeisiin, niin velkapaperit eivät ole ollenkaan pöllömpiä vaihtoehtoja. Varsinkin, kun huomioidaan esimerkiksi osinko-odotukset. Kannattaa muistaa, että velkapapereihin sijoittamisessa olennaisinta on, että yhtiöt selviävät velvoitteistaan ongelmitta eli maksavat kupongit ja nimellispääomat täysimääräisesti ajallaan.

Paljon on ollut puhetta nollakorkoympäristöstä. Onneksi tilanne ei ole kaikilta osin kuitenkaan näin synkkä, sillä tuottoja on tarjolla. Suomalaisen osakesijoittajankin on syytä huomioida tämä!

Jokainen päivä on korkopäivä.


Andrew Mellon (1855-1937): ”Gentlemen prefer bonds.”

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Metsästä tulosta
Seuraava
Tämä ruotsalainen arvo-osake nousi 100 % kahdessa kuukaudessa