18.08.2021

Thomas Lindholm

Thomas Lindholm

Sijoittamisen myyntijohtaja

Sähköautoilun läpimurtoa on ennakoitu jo 90-luvulta lähtien, kun maailman ensimmäinen laajamittaisesti sarjavalmistettu hybridiauto Toyota Prius tuli markkinoille. Aika todelliselle vihreän autoilun vallankumoukselle on kuitenkin kypsä vasta nyt. 

Vaikka puhetta on piisannut, vasta nyt nähdään, että vihertymistä alkaa tapahtua isosti myös autoteollisuudessa. Yhtenä merkittävänä kiihdyttäjänä ovat kunnianhimoiset päästötavoitteet, joita eri maat, valtiot ja regulaattorit ovat asettaneet. 

Viimeisin merkki vastuullisen autoilun merkityksen kasvusta on Euroopan komission heinäkuussa julkistama ilmastopaketti. Heinäkuun puolessavälissä julkistetun ilmastopaketin mukaan kaikkien EU:ssa myytävien uusien autojen on oltava päästöttömiä vuodesta 2035 alkaen. Jo tätä ennen päästörajat kiristyvät merkittävästi.

Sähköinen vaihtoehto tuleekin näillä näkymin olemaan autokaupoissa yhä useamman kuluttajan valinta. 

Vuonna 2020 sähköautojen osuus kaikkien uusien autojen myynnistä oli noin viisi prosenttia, kun edellisenä vuonna osuus oli 2,7 prosenttia. EU-komission aloite tulee nopeuttamaan Euroopan autokannan uudistumista selvästi. Odotettavissa onkin merkittävä loikka autokannan sähköistymisessä tämän vuosikymmenen aikana ja myös seuraavan alussa.

Myös päästökauppa on johtamassa siihen, että fossiilisten polttoaineiden kuluttajahinnat nousevat, jolloin ajuri kohti sähköautoja voimistuu.

Yhdysvalloissa vihreän autoilun keskustelut pyörivät pitkälti Tesla-brändin ja yhtiön korkeaksi arvostetun osakkeen ympärillä. Sijoittajien olisi hyvä kuitenkin muistaa, että myös Euroopassa on useita autovalmistajia, jotka Teslan tavoin hiovat parhaillaan tulevaisuuden autotuotantonsa sähköistämisstrategioita. Tämä tulee vähitellen näkymään myös eurooppalaisten pelureiden arvostuksissa. 

Historiallisesti tarkasteltuna Euroopan autoteollisuuden yritykset ovat edelleen hyvin edullisesti arvostettuja. Näistä saksalainen Volkswagen on yksi, jonka osakkeen arvostus ja kurssi on jo kääntynyt nousuun uskottavan sähköistämisstrategian ansioista. VW on eurooppalainen vihreän autoilun edelläkävijä, mutta nähtävissä jo on, että myös kilpailijat, kuten Daimler, ottavat askeleita kohti vihreän autoilun voimistuvaa aaltoa.

Myös sijoittajan on mahdollista päästä osaksi vihreän autoteollisuuden murrosta. Me Aktialla olemme rakentaneet sähköistyvän autoteollisuuden mahdollisuuksiin tarttuvan tuotteen, johon voit tutustua tästä.

Esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kunkin tuotteen tuotekohtaisilla sivuilla osoitteessa aktia.fi/sijoituskohteet. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
The Man Who Knows the Road Does Not Join the Caravan eli salkunhoitajan pitää poiketa valtavirrasta
Seuraava
Mikä ihmeen Inflaatio?
Samu Lang