29.05.2017

Meille jokaiselle kuluttajalle sähköenergia on perinteisesti mielletty hyödykkeenä, jota tulee seinän pistorasiasta juuri silloin, kun sitä haluamme ja juuri niin paljon kuin tarvitsemme. Emme juurikaan pohdi sitä, voimmeko säästää siirtämällä sähkönkäytön toiseen ajankohtaan pienentämällä huippukulusta tai jopa rajoittamalla sähköliittymän kokoa. Perinteisesti sähkömarkkinoilla sähkön tuotanto onkin mukautunut kulutuksen tarpeen mukaan.

Käynnissä olevassa energiamurroksessa uusiutuvan energian tuotannolla on merkittävä rooli. Hajautettuun sähköntuotantoon tarkoitetut aurinkosähköjärjestelmät ovat huimassa kasvussa samalla, kun tuulivoimakapasiteetti Suomessa on kymmenkertaistunut viimeisten kuuden vuoden aikana.

Käynnissä olevassa energiamurroksessa uusiutuvan energian tuotannolla on merkittävä rooli.

Tämä toimintaympäristön muutos mahdollistaa älykkään sähköverkon myötä myös uudenlaisia toimintamalleja jokaiselle meistä sähkön kuluttajista. Miltä kuulostaisi ajatus siitä, että oma kulutuksesi, kuten sähkölämmitys mukautuisikin sähkön tuotannon ja tuntikohtaisen hinnan perusteella? Onko tämä sitten vaikea toteuttaa ja tarvitseeko sähkölämmitystä olla itse säätämässä ja ohjaamassa päälle ja pois vai saako tämän kaiken hoidettua älykkäästi ja automaattisesti?

Suomi on edelläkävijä älykkään sähköverkon ratkaisuissa, jotka mahdollistavat meidän jokaisen sähkön kulutuksen siirtämiseen optimaaliselle ajankohdalle. Tätä kutsutaan kysynnänjoustoksi. Tuntiperusteiseen laskutukseen kykenevien sähkömittareiden ja kysynnänjouston palveluntarjoajan avulla optimointi saadaan automatisoitua tuntikohtaisesti niin, että asumismukavuutesi paranee, sähkölaskusi pienenee ja kaikki hoituu automaattisesti. Kysynnänjousto mahdollistaakin sähkönkulutuksen ajoittamisen optimaalisesti sille ajankohdalle, jolloin esimerkiksi kiinteistökohtaiset aurinkopaneelit tuottavat sähköä tai markkinasähkö on edullisimmillaan.

Arvioiden mukaan sähkön kulutus tulee maailmanlaajuisesti tuplaantumaan vuoden 2005 tasosta vuoteen 2035 mennessä ja yli viisinkertaistumaan vuoteen 2065 mennessä.

Sähköenergia onkin tulevaisuuden energiamuotojen megatrendi, jonka käyttö tulee kasvamaan merkittävästi. Arvioiden mukaan sähkön kulutus tulee maailmanlaajuisesti tuplaantumaan vuoden 2005 tasosta vuoteen 2035 mennessä ja yli viisinkertaistumaan vuoteen 2065 mennessä. Merkittävässä roolissa tässä tulee olemaan sähköautojen ja sähkön varastoinnin yleistyminen tulevaisuudessa. Vuoden 2013 jälkeen sähköautojen globaali määrä on parhaimmillaan vuoden aikana yli tuplaantunut ja jokaisena vuonna kasvanut yli 70 % edelliseen vuoteen verrattuna. Akkuteknologia tuleekin tulevaisuudessa mahdollistamaan myös sen, että esimerkiksi aurinkosähköllä tuotettua sähköä voidaan joustavasti hyödyntää kulutuksen tarpeisiin vuorokauden ympäri. Lisäksi tulevaisuudessa meidän jokaisen rooli voi olla kuluttajan sijaan myös tuottaja, jolloin voimme myydä sähköenergiaa omista aurinkopaneeleistamme tai akustostamme verkkoon. Olemmekin jokainen siis osa vallitsevaa energiamurrosta.

Lisäksi tulevaisuudessa meidän jokaisen rooli voi olla kuluttajan sijaan myös tuottaja, jolloin voimme myydä sähköenergiaa omista aurinkopaneeleistamme tai akustostamme verkkoon.

Taaleri on energiamurroksen ekosysteemissä vahvasti mukana. Taaleri Kiertotalous Ky -pääomarahaston sijoituksiin kuuluvat esimerkiksi OptiWatti ja Naps Solar Systems. Näistä ensimmäinen on erikoistunut edellä kuvattuun älykkääseen sähkölämmityksen optimointiin eli kysynnänjoustoon ja Naps Solar Systems on puolestaan Suomen johtava aurinkosähköjärjestelmien toimittaja. Lisäksi Taaleri on tuulivoimapääomarahastojen myötä Suomen toiseksi suurin tuulisähkön tuottaja ja Aurinkotuuli-pääomarahastomme on Suomen ensimmäinen globaalisti uusiutuvaan energiaan investoiva pääomarahasto.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Taaleri ja perinteisestä poikkeavat sijoituskohteet
Seuraava
Pörssissäkö kallista? - Osta sitten halpoja osakkeita