29.05.2017

Taaleri ArvoMarkka-rahasto vaan täytti 26.5. seitsemän vuotta. Rahaston toiminnan aikana on nähty lukuisia kriisejä; Kreikka, Fukushima, Krimi, Syyria, Brexit, Trump, terrori-iskut, korkotason nollaantuminen, Suomen taantuma ja kaikki mahdolliset puolueet hallitusvastuussa Suomessa. Näiden tapahtumien jälkeen ArvoMarkan osuuden arvo ylitti 200 juuri ennen syntymäpäiväänsä eli arvo tuplaantui 7 vuodessa. Eli ei tässä ihan huonosti käynyt.

Salkunhoitajana kuuntelen yritysten esityksiä, luen osavuosikatsauksia ja analyytikoiden arvioita yrityksistä. Niissä kerrotaan toinen toistaan etevimmistä yrityksistä, jotka kasvavat ja kehittyvät tai ovat mahdottomia sijoituskohteita. Salkunhoitajalle tärkeintä on kuitenkin katsoa salkun kokonaisuutta: että rahastoon valitut yritykset ovat strategian mukaisia (tässä tapauksessa arvostrategian), noudatetaan sijoitusrahastolain määräyksiä, hajautetaan eri toimialoihin ja pidetään riittävä määrä likvideissä osakkeissa, jos joku päätyy lunastamaan rahastoa. Sen lisäksi päätetään eri painot salkussa yrityksille, jotka saattavat olla hyvin erilaisessa kehitysvaiheessa.

Näiden tapahtumien jälkeen ArvoMarkan osuuden arvo ylitti 200 juuri ennen syntymäpäiväänsä eli arvo tuplaantui 7 vuodessa.

Olen joskus verrannut salkunhoitoa puutarhanhoitoon, jossa rikkaruohot kitketään pois kauniimpien ja paremmin kasvavien kukkien tieltä. Kokonaisuus koostuu yksittäisistä kasveista, joilla jokaisella on oma paikkansa puutarhassa, mutta joka näyttää puutarhurin silmään hyvältä kokonaisuudessaan.

ArvoMarkka on sijoittanut koko historiansa suomalaisiin, noteerattuihin arvo-osakkeisiin ja suhteessa yhtiöiden tasevarallisuuteen halpoihin yhtiöihin. Yksittäisiä yhtiöitä voi aina kritisoida niiden laatuun liittyvistä kysymyksistä, mutta nimenomaan hajautetun salkun sijoitusstrategiana arvosijoittaminen on akateemisissa tutkimuksissa voittanut markkinat pitkällä aikavälillä.

Kun koko salkun kantavana teemana on halpuus, saadaan sieltä aina välillä iloisia yllätyksiä, kun joku yhtiö pystyy merkittävästi markkinoiden odotuksia parempaan. Esimerkkinä vaikka viimeisen kymmenen vuoden ajalta koko suomalainen metsäsektori Metsä-Boardin johdolla.

Kun koko salkun kantavana teemana on halpuus, saadaan sieltä aina välillä iloisia yllätyksiä, kun joku yhtiö pystyy merkittävästi markkinoiden odotuksia parempaan.

Osa näistä halvoista osakkeista pysyy halpoina ja jonkinlainen osinko on ainoa korvaus niiden omistamisesta. Mutta kunhan katsoo, ettei yhtiö velkaannu liikaa, eikä mene konkurssiin, niin silloin suurin heikkous on yhtiön arvon pysyminen paikallaan ja jääminen indeksille. Häviät siis vain vaihtoehtoistuoton, et välttämättä absoluuttisesti.

Kalliiden kasvuosakkeiden ongelma ryhmänä on se, että ne on hinnoiteltu parhaan mahdollisen skenaarion mukaan. Jos 10 osakkeen salkusta 2 pettää ja tulee alas -95 %, siinä jää salkun muille kahdeksalle aika paljon kirittävää. Näkeekö ne pettäjät sitten ennalta? V. 2000 Nokian markkinaosuus oli 40 %, brändi oli globaalisti tunnettu, yhtiö käytti merkittävästi tuotekehitykseen ja johtoa pidettiin erinomaisena ja tulevaisuuden näkijänä. Nokia hinnoiteltiin 20 kertaa tasearvoihin, kun osakekurssi huiteli 60 euron yläpuolella. 10 osakkeen hajautettuun salkkuun hankittuna tuo sijoitus oli 12 vuotta myöhemmin 95 % miinuksella, kun Nokia vihdoin saavutti osakekohtaisen substanssiarvonsa. Eli pelkkä hyvä yritys ei riitä, pitää myös katsoa, ettei maksa siitä liikaa.

Sijoittaminen ei ole mallikilpailu, vaan tuoton tekemistä hallitulla riskillä pitkällä aikavälillä.

Kasvuyhtiöissä vaadi yhtiöiltä oikeaa kasvua, seuraa kilpailuedun säilymistä ja huomioi, että kaikki puut eivät silti kasva taivaisiin. Arvo-osakkeisiin sijoittava ostaa halvalla. Hän käy läpi, miksi yhtiö on halpa. Jos uskot johdon pystyvän parantamaan alhaista oman pääoman tuottoa, hanki halpoja yhtiöitä hajautetusti, koska osa niistä yllättää positiivisesti, hyvinkin positiivisesti. Äläkä välitä, vaikka moni arvostelee sinua, kun sijoitat ns. ”huonompiin yhtiöihin”, koska teet sen halvalla ja saat näin turvamarginaalia salkullesi. Sijoittaminen ei ole mallikilpailu, vaan tuoton tekemistä hallitulla riskillä pitkällä aikavälillä.

Taaleri ArvoMarkan aloittaessa salkun p/b oli 1,05, tänään se on 1,20. Rahaston hinta/tasearvo on siis noussut 15 %, kun rahaston arvo on tuplaantunut. Riskiä voi arvioida niin monella tapaa. Taaleri ArvoMarkan tunnuslukuja rahaston syntymäpäivänä katsoessaan voi todeta, että jos tämä yhtiö listautuisi – ostaisin. Nyt sitä vain saa rahaston muodossa 30 eri yhtiöön hajautettuna.

Hyvää halpojen yhtiöiden rahaston syntymäpäivää!

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Sähköenergia - tulevaisuuden energiamuotojen megatrendi
Seuraava
Yrityksen asenne mitataan läpinäkyvyydellä ja vastuulla