26.09.2016

Tätäkin vanhaa sijoitusalan sanontaa pitää tuunata uuteen muotoon, kun korot ovat osin jo miinuksella ja joukkolainat tuntuvat loppuvan, tai ainakin tavaraa on tarjolla vähän kysyntään nähden. Osakkeet ovat usein seuranneet joukkolainoissa nähtyä kehitystä.

Nyt metsästetään tuottoja ja huuma on siirtynyt myös kehittyville markkinoille. Ei ihme, että Merrill Lynchin kansainvälisille suursijoittajille suunnatussa kyselyssä kiinnostus kehittyvien markkinoiden osakkeita kohtaan nousi syyskuussa korkeimmalle tasolleen 3,5 vuoteen! Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat tuottaneetkin tänä vuonna selvästi USA:ta ja erityisesti miinuksella kyntävää Eurooppaa paremmin.

Korkeat korot näyttävät kiinnostavan. Näitä tarjoavat korkean inflaation maat kuten Venäjä, Brasilia, Intia ja Turkki. Paikallisessa valuutassa näiden maiden valtionlainojen tuottotasot ovat Intian 7 prosentista Brasilian 12 prosenttiin. Rahavirtojen ohjautuminen paikallisen valuutan korkosijoituksiin tukee myös valuutan kehitystä. Korkean inflaation maissa joukkolainojen tuottoon on tarjolla huomattava lisäbonus, jos ja kun inflaatio saadaan jossakin vaiheessa kuriin ja näiden maiden keskuspankit pääsevät laskemaan ohjauskorkoja.

Edellisistä maista osakkeiden arvostuskertoimet ovat erityisen alhaiset kovia kokeneilla Venäjällä ja Turkilla. Kokonaisuudessaan kehittyvien markkinoiden osakkeiden arvostuskertoimet ovat 15 % alle Euroopan ja 25 % alle USA:n. Sijoituspotentiaalia löytyy siis huomattavasti myös osakkeista. Esimerkiksi raaka-ainesektorilla osakekursseilla on jo nähdystä kovasta noususta huolimatta todella merkittävä nousuvara sekä arvostuskertoimien nousun että tuloskasvun myötä, kun raaka-aineiden hinnat jatkavat nousuaan. Kokonaisuudessaan positiivinen käänne on jo alkanut näkyä vahvistuvissa tuloksissa, taseissa ja kassavirroissa.

Mikä voisi keskeyttää positiivisen kierteen? Yhdysvaltain keskuspankkia on esitetty ilonpilaajaksi. Spekulaatiot korkojen nostosta tulevat todennäköisesti heiluttamaan kursseja useammankin kerran syksyn aikana. Koronnostojen tai korkeampien pitkien korkojen vaikutus ei kuitenkaan historiallisesti ole ollut negatiivinen USA:n tai kehittyvien markkinoiden osakkeiden kehitykselle vastoin yleistä luuloa.

Pitää ottaa huomioon myös, että rahapolitiikkaa on kiristetty jo kesästä 2013 alkaen ja dollarin kova vahvistuminen alkoi 2014 kesällä ja näyttää nyt tasaantuneen. Lisäksi vapaasti tai vapaammin kelluvat valuutat kehittyvien talouksien valuutat ovat jo reagoineet tuleviin muutoksiin, eivätkä muutokset tapahdu kertarysäyksellä kuten aiemmin. Joka tapauksessa näyttää, että korkojen nostovauhti on hyvin maltillinen ja todennäköisimmin vaikutukset kursseihin jäävät rajallisiksi.

Sijoittajilla on usean heikon vuoden jälkeen erittäin alhaiset painot kehittyvillä markkinoilla. Olemme nyt saaneet esimakua kiinnostuksen heräämisestä, mutta koska tuottomahdollisuudet muualla näyttävät vaisuilta, virrat kehittyville voivat jatkua hyvinkin pitkään.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Iloisesti kasvavassa kuplassa
Seuraava
Kuulumisia Münchenin osakeseminaareista