30.09.2016

Vierailimme Jonas Koivulan kanssa19-22.9.2016 kahdessa osakeseminaarissa Münchenissä. Kahden henkilön panoksella tämä tarkoittaa kahdeksaa henkilötyöpäivää yhtiöiden kuuntelua. Tapasimme niin pieniä ja keskisuuria kuin suuria yrityksiä lukuisilta eri toimialoilta, joten saimme varsin kattavan kuvan saksankielisen Euroopan yhtiöiden nykytilasta ja näkymistä. Tässä raportissa nostamme esiin muutamia ajatuksia ja esimerkkejä seminaarien perusteella.


Yleistunnelmat myönteiset

Tänäkin vuonna osakemarkkinoiden yleisiä näkymiä ovat värittäneet niin Brexit-säädöt, globaalit deflaatiohuolet, Yhdysvaltain keskuspankin FED:n koronnostoarvuuttelut, Kiinan tuomionpäiväskenaariot kuin Euroopan pankkisektorin ongelmat. Näistä kuulee hyvin vähän kitinää yhtiötasolla. Useimmilla yrityksillä tuntuu olevan kohtuulliset eväät tuloksen kasvattamiseen myös nykyisissä markkinaolosuhteissa. Negatiivisten uhkakuvien keskellä on hyvä muistaa, että maailmantalouden ennakoidaan tänä ja ensi vuonnakin kasvavan karkeasti kolmen prosentin luokkaa (hieman lähteestä riippuen). Tämä antaa riittävän pohjan monille yhtiöille. Positiivista on myös Euroopan maltillinen, mutta silti positiiviseen suuntaan kehittyvä talous. Matalalta tasolta kipuaminen EKP:n tukitoimien keskellä tuntuu onnistuvan monilta yrityksiltä.


Hajuja ja makuja – liian kallista

Jo useiden vuosien ajan seminaareissa ollessamme on ollut selvää, että ns. laatuyhtiöiden kohdalla kiinnostus on poikkeuksellisen suurta. Yhtiöt, jotka eivät missään tilanteessa ”petä”, vaan toimittavat luvatut kasvulukemat tai mieluusti hieman ylittävät lupauksensa, tuntuvat lumoavan alituisesti enemmän sijoittajia kylkeensä. Tämä puolestaan on johtanut monien laadukkaiksi miellettyjen yhtiöiden arvostustasojen nousuun – mielestämme usein vaarallisille tasoille.

Esimerkkinä tästä käy hyvin saksalainen kemikaalivalmistaja Symrise, joka valmistaa jos jonkinlaista tuoksua, aromia ja makua muun muassa elintarviketeollisuudelle ja moniin kuluttajatuotteisiin. Liiketoiminta on suhteellisen ennakoitavaa ja ei kovinkaan riippuvaista yleisestä talouskehityksestä. Hienon tarinan ja kohtuullisten kasvunäkymien seurauksena sijoittajat ovat leiponeet sisään selvän kertoimien nousun: Bloombergin mukaan tulosperusteinen P/E-luku 2016e on noin 29, liikevaihtoperusteinen EV/Sales noin 3,5 ja EV/EBIT (yritysarvo/liikevoitto) noin 23. Taseperusteinen arvostuskin menee P/B-luvulla päälle viidessä. Taaleri ArvoRein antaa muiden sijoittajien ostella osaketta aivan rauhassa. Tunnusluvut ovat meille selvästi liian korkealla.


Johtava raskaan autoteollisuuden toimittaja alennushinnalla

Raskaalle autoteollisuudelle erilaisia komponentteja toimittava SAF-Holland ei puolestaan ole ollut sijoittajien suosiossa viime aikoina. Osake on vaivihkaa valunut 16 euron tasolta jopa alle 10 euroon. Kirjoitushetkellä ollaan hieman alle 11,5 eurossa. Taustalla ovat huolet erityisesti USA:n rekkamarkkinan tilanteesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että yhtiö tekee arviolta 50 prosenttia tuloksestaan huolto- ja palveluliiketoiminnasta, joka on luonteeltaan jossain määrin defensiivistä. Huoltopisteverkosto on jo laajuudeltaan noin 9.000 kappaletta maailmanlaajuisesti. Yhtiön markkina-asema on erittäin vahva niin tuotteissa kuin palveluissa.

Yhtiön tavoitteena on vuodelle 2020 yltävällä strategiakaudellaan saavuttaa 1,5 miljardin euron liikevaihto (sisältäen mahdolliset yritysostot). Tämän vuoden liikevaihto yltänee noin 1,05 miljardiin euroon. SAF-Hollandin kasvuambitiot eivät näy kuitenkaan osakkeen hinnoittelussa. PE-ennusteet tälle ja ensi vuodelle pyörivät noin 10:n tasoilla, P/B-luku on selvästi alle kahdessa ja esimerkiksi EV/Sales 2016e noin 0,6 ja EV/EBIT-ennuste (2016e) noin 7,5. Tällaisia lukuja katselemme mielellämme, vaikka liiketoiminta ei yltäisikään laadultaan Symrise-tasolle. SAF-Hollandia löytyy niin ArvoReinistä kuin MikroReinistä.


Yritysten IT-järjestelmät hallintaan

Kenties mielenkiintoisin tapaamamme yritys toimii IT-alalla ja on erikoistunut tekemään muun muassa yhdistyvien yritysten IT-integraatioita. Vastaavasti, jos jokin yritys on aikeissa jakautua esimerkiksi kahdeksi erilliseksi yritykseksi, tapaamallamme yrityksellä on mahdollisuus saada projektiosaamistaan kaupaksi. Yhtiöllä on selvät askelmerkit kokonsa moninkertaistamiseksi. Siinä ei ole haitaksi myöskään hiljattain saadut maailmanluokan referenssit. Korotimme panoksia yhtiössä jo seminaarin aikana, ja ainakin lyhyellä aikavälillä osuimme lankulle yhtiön osakkeen lentäessä noin 20 prosenttia ostohetkestä reilussa viikossa. Muutkin taisivat kiinnostua yhtiöstä.


Seminaarin loppupäätelmät

Yritykset eivät tunnu valittelevan yleistä epävarmuutta juurikaan, vaan nykyinenkin penseä toimintaympäristö on riittävä useille yrityksille tuloskasvua ajatellen. Joidenkin yritysten kohdalla (huippusuositut ”laatuyhtiöt”) hintalaput ovat karanneet liian korkeille tasoille, mutta onneksi niihin ei ole pakko sijoittaa. Kurinalainen arvosijoittaja voi edelleen löytää hyvin alhaisesti arvostettuja yhtiöitä hyvillä kasvunäkymillä. Aika usein nämä helmet tuppaavat löytymään pienten ja keskisuurten yritysten joukosta.

Teimme muutamia painotusmuutoksia salkuissamme seminaarien perusteella. Tällä hetkellä olemme erittäin tyytyväisiä salkkujemme asentoon ja arvostustasoon – erityisesti yhtiöidemme kasvunäkymät huomioiden. Tästä on hyvä jatkaa kohti loppuvuotta.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Osakkeet loppuu ja korot menee nollaan
Seuraava
Sijoittajan ikuisuusongelma: mistä löydän tuottoja?
Samu Lang