30.01.2020

Pekka Samuelsson

Pekka Samuelsson

Sijoitusjohtaja, impakti-sijoitukset
Helsinki
+358 50 523 5834

Taalerilla olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa tehneet erilaisia impakti-sijoituksia jo kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä hallinnoimme yli miljardin euron impakti-sijoitusprojekteja. Valtaosa niistä on sijoituksia tuuli- ja aurinkovoimaan, mutta mukana on myös esimerkiksi vihreä joukkolaina, jolla rakennetaan ympäristöystävällinen datakeskus sekä rahasto, joka sijoittaa kiertotalousyrityksiin. Impakti-sijoituksilla tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi yhteiskunnallista ja ympäristöllistä hyötyä.

Impakti-sijoituksissamme sovellamme seuraavia periaatteita: 

1.    Uskomme yrittäjyyteen. 

Taaleri on aina nähnyt tehtävänään yhdistää yrittäjiä, ideoita ja pääomaa. Myös impakti-sijoituksissa näemme yrittäjien innovatiivisuuden tehokkaimpana tapana ratkoa maailman kriittisimpiä ongelmia. Korostamme kuitenkin, että impakti-sijoittaminen ei korvaa hyväntekeväisyyttä, vaan täydentää sitä. On paljon ongelmia, jotka ovat vain hyväntekeväisyyden ja julkisen vallan ratkaistavissa. Innovatiivisuuden lisäksi impakti-sijoittaminen tuo ongelmanratkaisuun skaalaa. Skaalasta tuntumaa saa, kun vertaa kaikkien suomalaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen noin 300 miljoonan euron vuotuista budjettia vaikkapa pelkästään suomalaisten kotitalouksien käyttelytileillä oleviin varoihin, jotka olivat 11/2019 n. 96 miljardia euroa (Suomen Pankin tilastot) eli lähes 300 kertaa enemmän. 

2.    Tavoittelemme markkinatuottoa.

Taalerilla kaikilta impakti-sijoituksilta edellytetään markkinatuotto-odotusta riskiin suhteutettuna. Riippuen riskistä tuotto-odotus voi olla hyvin erilainen: vähäriskisen yhtiön vihreän joukkolainan tuotto-odotus voi olla nykykorkoympäristössä vain 1,5 % ja listaamattoman nuoren yrityksen tuotto-odotuksen pitää olla yli 15 % vuodessa. Joka tapauksessa tuotto-odotuksen tulee olla saman riskitason ”tavallisen” sijoituksen. 

3.    Keskitymme impaktiin sijoitusten kautta. 

Ymmärrämme, että myös kulutustottumuksillamme on merkittävä vaikutus erilaisten ongelmien ratkaisuun, esimerkiksi ilmastonmuutokseen.  Me näemme omaksi tehtäväksemme keskittyä tuomaan asiakkaillemme mahdollisuuksia vaikuttaa sijoittamalla. Näin ollen hiilijalanjäljen vähentämiseen esim. ruokavalintojen kautta emme anna kenellekään ohjeita. Tämä ei tarkoita, että pitäisimme tätä merkityksettömänä - olemme vain valinneet fokuksemme niin, että meistä on eniten hyötyä. Tunnistamme myös, että asiakkaidemme mahdollisuus vaikuttaa sijoitusten kautta on useimmiten moninkertainen tai monikymmenkertainen verrattuna kulutusmuutoksiin. 

4.    Tavoittelemme aitoa impaktia.

Pyrimme tekemään sijoituksemme niin että sijoittamamme varat menevät suurelta osin kohdeyritysten käyttöön esimerkiksi uusannin kautta (vs. että pörssikaupassa rahat päätyvät satunnaiselle myyjälle). Näin varoillamme rakennetaan tuulipuistoja, kehitetään vettä säästäviä teknologioita, investoidaan kierrätykseen tai saadaan aikaan jotain muuta ympäristöllistä tai yhteiskunnallista hyötyä. Pääomarahastoissamme näin on lähes sataprosenttisesti. 

Mittaamme saavuttamaamme hyötyä. Osana sijoitusprosessia mietimme kullekin sijoitukselle sopivia mittareita ja tavoitteita, jotka asetamme sijoitusta tehdessämme. Seuraamme impaktin toteutumista ja raportoimme sijoittajillemme saavuttamaamme hyötyä. Esimerkiksi osana raportointiamme jo tällä hetkellä tuuli- ja aurinkovoimaan sijoittaneet asiakkaamme saavat tietää omien sijoitustensa edesauttaman hiilidioksipäästövähenemän.  

kaksi impakti-sijoittamisen tapaa:

  1. Voit sijoittaa suoraan Suomen ensimmäiseen avoimeen impaktia ja markkinatuottoa tavoittelemaan Taaleri Impakti -rahastoon. 
    Lue lisää rahastosta
  2. Voit aloittaa impakti-sijoittamisen avaamalla impakti-salkun digipalvelussamme. 
    ​​​​​​​Siirry Impakti-palveluun ja kokeile heti

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Tavoite, suunnitelma ja toteutus: Miten sijoitan ja säästän lapselleni?
Seuraava
Riskitöntä viiden prosentin tuottoa etsimässä
Miikka Kuusi