27.01.2020

Heikki Nystedt

Heikki Nystedt

Johtaja, sijoitustoiminta
Helsinki
+358 40 724 9226

Heti alkuun varoituksen sana: tätä kirjoitusta ei kannata pitää absoluuttisena totuutena eikä esitettyjä näkökulmia ole syytä pitää sijoitusneuvoina. Tämän kirjoituksen tavoitteena on konkretisoida sijoittamista ja säästämistä yksittäisen esimerkin kautta. Avainsanoina ovat tavoite, suunnitelma ja toteutus.

Lähtötilanne vuonna 2010:

  • Sijoitustoiminnan tavoite: Tavoitteena kerryttää puolivuotiaalle tyttölapselle lapsilisistä sekä muista satunnaisista hammas- ja lahjarahoista potti, joka voisi auttaa ensiasunnon ostossa tai jatko-opiskelujen rahoittamisessa noin 20 vuoden päästä. Ei tarvetta kassavirralle.
  • Sijoitussuunnitelma: Kaikki talletustilille kertyvät rahat sijoitetaan edelleen osakemarkkinoille. Tämän taustalla näkemys, että pitkässä juoksussa osakemarkkinoilta saatavat tuotot ovat korkeammat verrattuna esimerkiksi korkomarkkinoihin. Tuotto-odotus alkuhetkellä osakkeille oman arvion mukaan 7–9 % vuositasolla yli ajan. Taustalla lisäksi peukalosääntö osakkeiden osuudelle salkussa: ”100 % - oma ikä”.
  • Toteutus: Suorat osakesijoitukset tuttuihin suomalaisiin ja ulkomaisiin pörssiyhtiöihin sekä kuukausisäästäminen indeksirahastojen kautta maailmanlaajuisella hajautuksella. Indeksisijoitusten tehtävänä tuoda hajautusta ja vastaavasti suorien osakesijoitusten tehtävänä konkretisoida sijoittamista. Muu kaupankäynti salkussa vain tapauskohtaisesti johtuen kustannusten merkityksestä yli ajan.

Väliaikatilanne vuonna 2020:

Ensimmäiset ostokset salkkuun tehtiin maaliskuussa 2010: Kone, Sampo, Telia(Sonera) ja Fortum. Alkupääomaa oli ehtinyt kertyä tuossa kohtaa noin puolen vuoden lapsilisiä vastaava summa. Ei suuren suuri summa siis, mutta alku joka tapauksessa.

Tähän hetkeen tultaessa alkuperäistä sijoitussuunnitelmaa on noudatettu kurinalaisesti. Salkun hajautusta on lisätty ja rahaa on sijoitettu osakemarkkinoiden tunnelmista riippumatta. Tämä siitäkin huolimatta, että koko 2010-luvun ajan sijoitusmarkkinoilla tuntui olevan jokin kriisi päällä: Kreikan kriisi 2010, valtioiden velkakriisi Euroopassa 2011–2012 sekä kehittyvien talouksien ja raaka-ainesidonnaisten yhtiöiden ongelmat 2015–2016. Lisäksi muistamme reilun vuoden takaisen heikomman ajanjakson.

Ilman suunnitelmaa ja johdonmukaista toteutusta sijoittaminen olisi keskeytetty ja lopetettu moneen kertaan. Salkun kokonaistuotto on kaikkien palkkioiden jälkeen yhteensä noin +114 % alusta lukien eli vuositasolla noin +8,2 %, joka vastaa täysin alkuperäistä odotusta.

Tavoite, suunnitelma ja toteutus.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Hei uusi pääministeri, tuhoaako hallitusohjelma asuntojen arvon?
Seuraava
Neljä pointtia impakti-sijoittamisesta
Pekka Samuelsson