16.04.2015

Vieraillessani Suomessa pääsiäisenä maksoin Stockan ruokaostokset kortilla. Tietysti. Eihän nykypäivänä enää kenenkään tarvitse käteistä taskuissaan kantaa. Edistyksellistä, eikö? Kun sitten pääsiäisloman päätyttyä laskeuduin taas takaisin kotiin Kenian pääkaupunkiin, Nairobiin, vastassa oli vakio-taksikuski yli puolimiljoonaa kilometriä ajetulla, ruosteisella mutta kiiltävin ralliraidoin varustetulla vuosimallin 1994 Toyota Corollalla. Maksoin kyydin kännykällä. Tietysti. Edistyksellistä? Ei ollenkaan, vaan jokapäiväistä Keniassa.


Vaikka Kenian BKT per kapita on vain murto-osa Suomen tai jopa Kiinan vastaavasta, on Kenian ja Itä-Afrikan kehityskäyrä muun muassa M-Pesa-mobiilimaksamisen kaltaisen teknologian ja vahvan yrittäjyyskulttuurin vetämänä jyrkempi kuin missään kehittyvässä kansantaloudessa aiemmin. Jyrkkä kehityskäyrä kovaa vauhtia keskiluokkaistuvassa ja teollistuvassa Keniassa on tuonut lyhyessä ajassa suuren joukon ”generalisteja” eli operatiivisiin liiketoimiin sijoittavia pääomasijoittajia maan markkinoile. Aktiivisen sektorin uutisvirta on jatkuvaa.


Viime viikkoina esimerkiksi Norjan öljyrahasto Norfund ja brittiläinen CDC ostivat osuuden Globeleq Africa:sta ja ilmoittivat samalla kolminkertaistavansa Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan kohdistuvat sijoituksensa seuraavan viiden vuoden aikana. Samaan aikaan Helios Partners irtaantui osuudestaan Equity Holdings Limited:issä, joka päätyi myös Norfundin portfolioon.Paikallisista toimijoista Centum Investment myi osuutensa UAP Holdings vakuutusyhtiöstä Old Mutual:ille ja vastikään näyttävästi markkinoille tullut pääomasijoittaja, Cytonn Investments, keräsi kenialaisilta sijoittajilta varoja toimintansa kasvattamiseen ilmoittaen keskittyvänsä koulutus-, it-, finanssi-, ja kiinteistösektoreiden sijoituksiin.


Erikoista Kenian pääomasijoituskentässä on generalistien ja kiinteistösektoriin keskittyvien pääomasijoittajien välisen oman pääoman kysynnän ja tarjonnan miltei täydellinen epäsymmetrisyys. Generalisteja on markkinoilla pilvin pimein kilpailemassa erittäin vähäisestä diilitarjonnasta. Usean osapuolen näkemyksen mukaan aggressiivinen kilpailuasetelma ajaa operatiivisten yritysten arvostustasoja tarpeettoman korkealle.Sama an aikaan meitä kiinteistöihin keskittyviä institutionaalisia pääomasijoittajia on markkinoilla yhden käden sormilla laskettava määrä ja diilitarjonta on runsasta. Se heijastuu positiivisesti odotettuihin tuottotasoihin kuten myös diilien laatuun yleensä.


Historiallisesti Afrikan kehityksen ja yleisen hyvinvoinnin jarruna on ollut juuri pääomapula, jota aktiivinen pääomasijoitusmarkkina nyt korjaa työllistäen pakallisia suoraan rakennusvaiheessa, sekä välillisesti tuomalla markkinoille uusia toimijoita ja työnantajia, jotka jatkavat pääoman luomista orgaanisesti palkkatulojen kautta senkin jälkeen kun pääomasijoittaja on tornitalonsa myynyt ja markkinoilta poistunut. Vaikka Kenian pääomasijoitusmarkkinan kuten teknologiasektorinkin kehitys on huimaa, on Kenia tietysti vielä kehittyvä talous ja tekemistä riittää vuosiksi eteenpäin. Lentokenttätaksiani en olisi voinut täällä vielä kortilla maksaakaan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Varo vääriä profeettoja
Seuraava
Arvo Kruunu -rahastolla lentävä lähtö