21.04.2015

Taaleritehdas Arvo Kruunu -rahastolla on ollut hyvä alku. Toiminnan alusta (marraskuu 2014) tuottokehitys on ollut + 23 %. Rahasto sijoittaa edullisiin ja aliseurattuihin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin Skandinaviassa. Rahaston P/E 2015e on 15,1 ja P/E 2016e on 12,4 jotka ovat noin 20 % alle vertailuindeksin ja P/B -luku on 2,1 joka on 30 % alle vertailuindeksin.


Rahasto on herättänyt monien sijoittajien mielenkiinnon ja sen pääoma on kasvanut alun 4,5 miljoonasta eurosta yli 10 miljoonaan euroon.


Esimerkkiyritys rahastosta: Skistar


Skistar omistaa ja operoi Skandinavian viittä suurinta laskettelukeskusta: kolmea Ruotsissa ja kahta Norjassa (Sälen, Åre, Vemdalen, Hemsedal ja Trysil). Yhtiöllä on erittäin vahva markkina-asema, sen markkinaosuus Skandinavian hissilippumyynnissä on 43 %. Mittakaavaetu palvelutuotannossa ja markkinoinnissa sekä investoinneissa, kuten hiihtohisseissä ja rinteidenhoitolaitteissa, hyödyttävät suuria toimijoita, minkä seurauksena jo ennestään vahvat toimijat vahvistuvat entisestään ja kasvattavat markkinaosuuttaan (viime tilikaudella Skistarin markkinaosuus nousi 39 prosentista 43 prosenttiin).


Nouseva tulos


Liiketoiminnan operatiivinen vipu on suuri, hissilippujen myynnin kasvu näkyy selvänä tuloskasvuna. Tämä on helppo ymmärtää, kun yhden hissilipun lisämyynti ei juurikaan kasvata yhtiön kuluja, vaan valuu merkittävässä määrin tuloslaskelman läpi suoraan viimeiselle riville. Liikevoittomarginaali huippuvuonna 2008/09 (4,7 miljoonaa hiihtopäivää) oli 22 % kun se viime tilikaudella 2013/14 (4,2 miljoonaa hiihtopäivää) oli 14 %. Kuluttajaluottamuksen parantuessa ja sitä myötä hiihtomatkojen lisääntyessä on Skistarilla hyvä potentiaali merkittävästi parantaa tulostaan. Hyvänä esimerkkinä tuloksen operatiivisesta vivusta on maaliskuun lopussa julkaistu ensimmäisen puolen vuoden tulos (syyskuu – helmikuu), jolloin kävijämäärät lisääntyivät noin 5 %. Samalla tulos kasvoi peräti 36 %.


For your eyes only


Yhtiön tase ei anna täysin oikeata kuvaa yhtiön varallisuudesta. Yhtiö nimittäin omistaa hiihtokeskusten kupeista merkittäviä maa-alueita, joiden tasearvo on huomattavan matala. Skistar ohjeistaa, että omistamistaan maa-alueista on mahdollista lohkoa jopa 2.700 kappaletta 1000 neliömetrin tonttia. Yhtiö kertoo myös, toteutuneisiin kauppoihin viitaten, että keskimääräinen myyntivoitto per tontti on noin 1,1 miljoonaa Ruotsin kruunua. Karkea laskutoimitus osoittaa, että myyntivoitto tonttikaupoissa voi olla jopa 3 miljardia Ruotsin kruunua. Tätä kun vertaa Skistarin markkina-arvoon, joka on 4,1 miljardia Ruotsin kruunua hahmottuu, että kyseessä on todella merkittävästä piiloarvo, joka ei heijastu yhtiön tilinpäätösluvuissa.


Yhteenveto


Skistar on houkutteleva arvoyhtiö. Se on alansa markkinajohtaja, sillä on merkittävä potentiaali parantaa tulostaan, sen taseessa on huomattavia piiloarvoja ja osinkotuotto on hyvällä 3-4 % tasolla.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Mitä eroa on Stockmannilla ja kenialaisella vuosimallin 1994 Toyotalla?
Seuraava
Uusi yrittäjävetoinen Suomi