10.05.2016

Talouskasvua luodakseen Suomi tarvitsee ennakkoluulottomia ja jopa uhkarohkeita yrittäjiä. Yrittäjät ansaitsevat arvostuksen kansakuntamme todellisina sankareina. Lapsilla ja nuorilla on kykyjä ja rohkeutta muuttaa myös yrittäjyyden tulevaisuutta Suomessa.

 

Mistä näitä yrittäjiä oikein tulisi?

Kuluvan vuosikymmenen ellei jopa vuosisadan yrittäjäksi maailmassa on hyvää vauhtia matkalla Elon Musk. Tämä poikkeuksellinen sarjayrittäjä on kyennyt mullistamaan yrityksillään jo nyt useita täysin toisistaan poikkeavia toimialoja. Paypal, Tesla Motors, SpaceX tai SolarCity eivät synny ja menesty sattumalta. Hullunrohkealta yrittäjältä eivät ideat ja rohkeus lopu, vaikka yritysten toimituskyky ei Muskin antamiin ylioptimistisiin aikataululupauksiin useimmiten riitäkään. Toisaalta, kun tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin mm. mullistaa koko maailman autoteollisuus, avaruusteknologia tai energiamarkkinat, epäonnistumisilta voi tuskin kokonaan välttyä taitavinkaan toimija.

Muskin superviikko oli huhtikuun alussa. Ensin Tesla Motors sai asiakkailtaan uudesta sähköautomallistaan Model 3:sta yli 325,000 ennakkotilausta - arvoltaan noin $14 miljardia. Kyseessä on maailman suurin viikoittainen tuotemyynti ikinä - siis vaikka itse tuote on valmis aikaisintaan vuoden 2017 lopulla. Sen jälkeen samaisella huhtikuun viikolla Space X:n kantoraketin ensimmäinen rakettivaihe palasi avaruudesta takaisin maahan tehden pehmeän laskeutumisen meressä odottaneelle lautalle – jälleen 1. maailmassa (video). Mikäli Musk kykenee toimittamaan jo myymänsä autot niistä hullaantuneille kuluttajille ja/tai rakettien uusiokäytöstä tulee arkipäivää, näiden toimialojen rakenteet murtuvat ryskyen.

Suomessa vastaavanlaista yrittäjää, joka uskaltaisi myydä asiakkaille Model 3:n kaltaista kuluttajatuotetta, jota ei ole loppuunsuunniteltu, sarjavalmistettu tai testattu kattavasti, pidettäisiin epäilemättä seinähulluna. Lisäksi jos tällainen ”kuuta taivaalta tavoitteleva” ja uutta luomaan pyrkivä yrittäjä syystä tai toisesta epäonnistuisikin yrityksessään, joutuisi hän Suomessa helposti hylkiöksi, jolle ei myötätuntoa heru. Ja kuitenkin juuri tällaisia ennakkoluulottomia ja jopa uhkarohkeita yrittäjiä Suomi kipeästi tarvitsisi talouskasvua luodakseen.

Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan Suomessa on arviolta noin 283 000 yritystä ja noin 260 000 yrittäjää, joista valtaosa on yksinyrittäjiä. Viime vuosina uudet työpaikat ovat Suomessa syntyneet pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin elinkeino- ja tuotantorakenteen muutosten seurauksena. Julkisen sektorin työntekijämäärä on Suomessa silti yhä noin 510 000 eli lähes kaksinkertainen yrittäjien määrään verrattuna.

Useimmat yrittäjät sijoittavat yritykseensä koko omaisuutensa, aikansa ja henkiset kykynsä. Yrittäminen sitoo yrittäjän yritykseensä aivan toisella tavalla kuin palkkatyön tekeminen. Suomen Yrittäjien tuoreimman tutkimuksen mukaan suomalaisyrittäjän keskimääräiset vuositulot olivat 46 141 euroa, mutta lähes kahdella kolmanneksella yrittäjistä tulot jäivät alle suomalaisten keskipalkan. Tuloja vertailtaessa tulee myös ottaa huomioon, että yrittäjät tekevät noin neljänneksen pidempää työpäivää kuin palkansaajat. Eläkemaksut huomioiden yrittäjien keskimääräinen veroaste oli 33,8 prosenttia, kun vastaavalla tulotasolla laskettuna palkansaajan tulorakenteen mukainen laskennallinen verorasitus olisi ollut 28,8 prosenttia. Palkansaajan verotus on yrittäjien keskimääräisellä tulotasolla siis selvästi yrittäjiä kevyempää.

Hieman karrikoiden voidaan lisäksi todeta, että Suomessahan vaurastuneita yrittäjiä kadehditaan mutta yleinen mielipide sallii vaurastumisen lottovoittajille, NHL-kiekkoilijoille ja kilpa-autoilijoille, vaikka näistä kovin harva maksaa veroja kotimaahansa. Kuitenkin nimenomaan yrittäjä, joka kantaa kortensa yhteiseen kekoon sekä verotuloina että työllistäjänä, ansaitsisi arvostuksen kansakuntamme todellisena sankarina.

Jotta yrittäjyyden tulevaisuus olisi valoisampi ja jotta Suomi välttyisi Paavo Cajanderin suomentaman Maamme-laulun kohtalolta ”On maamme köyhä, siksi jää...”, me Taalerilla itsekin yrittäjinä toimien haluamme kannustaa suomalaisia yrittäjyyteen. Tulevaisuuden tekijöiden yrittäjyysasenteita ja talousosaamista kehittääksemme tuemme Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa Pikkuyrittäjien kautta. Uskomme, että lapsissa ja nuorissa on kykyä, voimaa ja rohkeutta muuttaa myös yrittäjyyden tulevaisuutta Suomessa. Sillä johan lapsikin sen tietää: mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää. Vaikka lentää Elon Muskin lailla Marsiin.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Osakepoimija ei laske makrohöpinöiden varaan ​
Seuraava
Vihainen valkoinen mies tarvitsee apua!
Samu Lang