16.05.2016

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Brexit ja siihen liittyvä keskustelu on jatkoa vaaralliselle ilmiölle länsimaissa

Maahanmuuttajat vievät rahat ja työpaikat, kiinalaiset ajavat perusmetallien hinnat alas ja tuhoavat kotimaisen teollisuuden, ahneet yrittäjät vievät leivän lautaselta valmistamalla edullisemmin tuotteita ulkomailla, ja kaikilta muslimeilta pitää evätä viisumit, koska ISIS aiheuttaa kaaosta Lähi-idässä. Valkoinen mies on vihainen!

Kiihtyvä globalisaatio, käynnissä oleva tietotekniikan vallankumous sekä poliittinen piittaamattomuus ovat ajaneet työtätekevän valkoisen miehen ahtaalle.

Yhdysvalloissa molemmat puolueet ovat kääntäneet selkänsä keskiluokan intresseille. Jo 1970-luvun alusta lähtien demokraattisella puolueella on ollut pakolliset kiintiöt naisille, etnisille vähemmistöille ja nuorille. Vastapainoksi republikaanit ovat pelotelleet monikulttuurisuuden riskeillä ja ruokkineet rasistista ajattelua saadakseen ääniä. Valtaan päästyään he ovat kuitenkin enimmäkseen pyrkineet vain leikkaamaan veroja ylemmiltä palkkaluokilta.

Työtätekevä valkoinen mies on ollut kuin porsas, joka äänestää vaaleissa vielä yhden ylimääräisen joulun puolesta. Ei ihme, että suututtaa; ollaan epätoivoisia, eikä tiedetä mitä halutaan.

Brittien kansanäänestys EU:ssa pysymisen puolesta on viimeisin esimerkki samasta ilmiöstä. Jäsenyyttä vastustavien – kuten myös vihaisen valkoisen miehen – mieliaihe on maahanmuutto. Brittien yksipuolinen maahanmuuton rajoittaminen vaikeuttaa työvoiman vapaata liikkumista ja pääomien kohdentumista tehokkaasti.

Tämä johtaa väistämättä kustannusten nousuun eri sektoreilla. Esimerkiksi lakitoimiston siivoaminen maksaa aiempaa enemmän, ja liikkuminen julkisilla tulee entistä kalliimmaksi. Yritysten tulokset alenevat ja uuden työvoiman palkkaamiseen ei ole enää rahaa. Matalapalkkaisiin ammatteihin hakeutuu yhä enemmän ylikoulutettuja ihmisiä, mikä vaikeuttaa myös muiden työllistymistä.

Kun kysytään, mitä sijoituksia pitää välttää, jos Iso-Britannia eroaa EU:sta, helppo vastaus on: kaikkia niitä, joissa tarvitaan työvoimaa. Epävarmuus vaalituloksesta on jo nyt saanut ulkomaiset sijoittajat varovaisiksi Iso-Britannian suhteen.

Brexit ei paranna työtätekevän keskiluokan asemaa, se huonontaa sitä. Toteutuessaan Brexit sysäisi EU:n sisällä liikkeelle uuden poliittisen myllerryksen, josta hyötyisivät erilaiset ääriliikkeet ja erityisesti Venäjä, jonka intressissä on hajautunut Eurooppa.

Valkoinen vihainen mies on irti. Sijoittajalla on jälleen edessä hermostuttava näytös, jossa ei ole syytä kuin toivoa, että järki voittaa ja Iso-Britannia jatkaa EU:n jäsenenä.


Lue myös markkinakatsaus: Kevään epävarmuus väliaikaista

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Mistä näitä yrittäjiä oikein tulisi?
Seuraava
Silmät sidottuina, kädet polvilla