11.09.2014

Wahlroos: Nordean oikea P/E- arvo on 50?


Euroopan Keskuspankin (EKP) koronlaskupäätös ja omaisuusvakuudellisten arvopapereiden osto-ohjelman julkistaminen ovat viimeisempiä merkkejä siitä, että korot pysyvät alhaalla kauan. ”Kun korot lähenevät nollaa, osakkeiden hinta lähenee ääretöntä.” Ammattilaiset arvioivat osakkeiden ’oikeaa’ hintaa diskonttokoron (ja toki yhtiön riskisyyden) avulla: lasketaan osakkeen tulevien vuosien kassavirrat nykyarvoin yhteen ja verrataan osakkeen nykyhintaan.


Koska keskuspankkien manipuloima ns. riskitön diskonttokorko on välillä jopa pakkasen puolella, niin näin arvioituna osakkeiden arvo nousee ja nousee. Tähän on viitannut myös Björn Wahlroos esittämällä, että erään pankin (= Nordean) P/E-luku voisi nykykoroilla olla vaikka 50. Tarkoittaen, että osakkeesta saatavat tulot kattavat nykyhinnan 50 vuodessa! Olisiko se kannattava sijoitus suhteessa riskiin?


Onko tilanne kestävällä pohjalla vai ei, siitä voi akateemisesti viisastella. Totuus sijoittajan kannalta on tällä hetkellä kuitenkin, että vaihtoehdot ovat vähissä. Reaalimaailmassa tilanteesta kannattaa ottaa ne hyödyt irti, jotka ovat saatavilla. Talletukset eivät tuota juuri mitään ja joukkolainojen korkonoteeraukset ovat olleet paikoitellen jopa negatiivisia. Osakkeet nousevat, koska ne ovat ainoa omaisuuslaji, jossa on positiivista nostetta. Jos vertaa mitä tahansa osakesijoitusten odotettua tuottolukua - P/E, osinkotuotto, vapaa kassavirta / osakkeen hinta, … - niin osakkeet näyttävät hyvin houkuttelevilta perinteisiin korkosijoituksiin nähden. Hinnat saavat aika paljon kallistua, että tämä tuottoero purkautuu.


Osakesijoitukset tulevat olemaan ylivertainen sijoitusluokka vielä pitkään, mutta nykyisessä ympäristössä on erittäin tärkeää, että osakesijoitukset on järkevästi hajautettu. Tämä pienentää huomattavasti ikävien yllätysten todennäköisyyttä. Mark Twainin sanontaa mukaillen voisi esittää, että ”Huhut Bull-markkinan loppumisesta eivät ehkä ole liioiteltuja, mutta ne voivat olla ennenaikaisia”. Osakkeet jatkavat porskuttamistaan – ainakin toistaiseksi.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Töyssyjä vai romahduksia?
Seuraava
Alhainen inflaatio on merkki EKP:n epäonnistumisesta