12.08.2014

Onko mitään uutta länsirintamalta?


Ei ole… ihminen on yhtä tyhmä kuin ennenkin ja sotii joka puolella. Ukrainan kriisi, Krimin invaasio, Venäjäpakotteet, Venäjän vastapakotteet. Syyrian sota, Irakin väkivalta, Turkin vaalit, Etelä-Sudanin taistelut, Israelin ja Gazan pommitukset. Aseellisia taisteluja perinteisin keinoin, aseellisia yhteenottoja nimettömin valtausjoukoin, sofistikoituja aseita tunarien käsissä, pakotteita, jotka eivät pakota ketään mihinkään. Maailma on varsin epävakaa paikka sijoittajan silmin katsottuna. Kesän aikana erityisesti euro-osakkeet ovat laskeneet epävarmuuden kasvaessa, jotkut jopa huimasti. Onko kyseessä töyssy tiellä vai romahdus epävarmuuden seurauksena?


Eurotalouden velkataakka on jatkanut kasvamistaan ja julkinen velka lähestyy 100 % euroalueen BKT:stä. Finanssikriisin alettua 2008 on velan määrä jatkanut Euroopassa kasvuaan (kuten myös Suomessa) useita kymmeniä prosentteja. Euroalueen talous on edelleen heikossa tilassa ja lähes nollakasvussa. Korot säilyvät siis poikkeuksellisen alhaalla pitkään. USA:ssa talous on vahvistumassa ja siellä ollaan siirtymässä systemaattisesti ultrakevyestä rahapolitiikasta normaalimpaan rahapolitiikkaan, kiitos hyvien työllisyyslukujen ja voimistuvan kasvun. USA:n osakemarkkinat ovat olleet merkittävästi vahvemmat kuin Euroopan osakemarkkinat.


Mihin tämä jättää meidät sijoittajina? Vastaus on: asemasota-vaiheeseen ja siksi ensimmäisen maailmansodan termi ”länsirintamalta ei mitään uutta”, sopii kuvaamaan sijoittamiseen liittyvää nykytilannetta. Vaihtoehdot sijoituskohteissa ovat vähissä ja siksi ”osakkeiden vuosikymmen” jatkaa porskuttamistaan. Olemme erityisesti Euroopassa juuttuneet paikoillemme: ei kasvua ja lisää velkaa. Jos osakekurssit vielä taipuvat alas yksittäisten kriisien takia, on se ylireagointia ja sijoittajan on syytä alkaa katsoa aktiivisesti ostonpaikkoja. Töyssyjä tiellä tulee olemaan tulevaisuudessakin. Hyvä globaali sijoitussalkun hajautus on helpoin tapa hajauttaa riskejä ja samalla se varmistaa mielenrauhan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Seuraava
Koroilla on vaikutus kaikkiin sijoituspäätöksiin