27.10.2016

Pörssissä voi luoda hyvin erilaisen salkun eri yhtiöillä, kohtuullisen kalliin tai varsin halvan. Helsingin pörssin arvostustaso on kohonnut yli pitkän aikavälin keskiarvon, jos sitä tarkastellaan P/E-luvulla. Korkotaso huomioiden arvostustaso ei ole lähelläkään huippuaan. Hinta/tasearvo (P/B)-tunnusluvun mediaani on hieman keskitasojen yläpuolella ja noin 30 prosenttia huipputasojen alapuolella. Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto onvajaat 4 prosenttia, Euroopan huipputasoa. Tämä antaa kohtuullisen turvallisen selkänojan omistaa osakkeita edelleen..

Helsingin pörssin sisältö on jakautunut selkeästi kahtia, siellä on kahden kerroksen väkeä.

Yläkerroksen kristallivalojen alla, samppanjalasien loisteessa kimmeltävät 20-25 P/E-luvuilla arvostetut, arvonsa tuntevat laatuosakkeet. Elisa, Kone, Huhtamäki ja Orion, kaikki ovat pitäneet tuloslupauksensa viime vuosina. Näiden tähtien tulos ei ole kasvanut pörssin kovinta vauhtia, vaan kasvuprosentit ovat olleet maksimissaan yksinumeroisia. Kun ennustettavuus on huippuluokkaa, ja kassavirta vakaata, niin tämä on jaettu lähes kokonaan osinkoina osakkeenomistajille. Esimerkiksi Elisan osinkotuotto on laskenut 7 prosentista 4 prosenttiin, joten kurssikäyrä on noussut 50 prosenttia ilman merkittävää kasvua. Näiden yhtiöiden paino on kasvanut sekä indekseissä että korkosijoittajien salkuissa. Ne ovat Helsingin pörssin parasta ja kallista A-ryhmää.

Katutasossa majaansa pitävät ”korkohattu päässä”sijoittavien inhokit: nuo epävarmat tulosjulkistajat, joilla jonain päivänä menee lujaa kuin Ferrarilla ja välillä ollaan pyytämässä lisää rahaa omistajilta. Niitä omistavat pölyyntyvät ja harmaantuvat arvosijoittajat, jotka yrittävät uskoa yrityksen varallisuudella ja arvostustasoilla olevan merkitystä sijoitusten tuottoon. P/E-luvuilla nämä arvoyhtiöt ovat 10-12, P/B- luku on vähän yli yhden ja osinkotuotto saattaa pyöriä 5-8 prosentin tasolla. Nämä yhtiöt ovat yksinkertaisesti halpoja, mutta jollain määrittelemättömällä tavalla sijoittajien mielestä epäluotettavia tuloksentekijöitä. Näitä yhtiöitä ovat esimerkiksi Taaleri ArvoMarkan suurimmat sijoitukset Nordea, StoraEnso, Finnair ja Telia. Arvostukset ovat puolet yläkerran tähdistä, mutta sijoittajat tuntuvat edelleen karttavan niitä.

Portaikossa majailevat pörssin pienyhtiöt. Niistä osalla on kovaääninen halu kasvaa. Nämä yhtiöt saavatkin sijoittajien huomion vain kasvamalla. Ja kasvamalla kunnolla! Ei muutamia prosentteja vuodessa, vaan mielellään kymmeniä prosentteja. Näiden joukosta voi löytää todellisia kasvuhelmiä. Maailmanvalloitukseen tarvittavat tuotteet ja suhteellisen pieni koko mahdollistavat ripeän kasvun. Kaikki eivät tässä kisassa pärjää, joten sijoittajan tulee olla hyvin valikoiva, eikä kuunnella jokaisen seireenin laulua loppuun asti. Muuten voi tulla pitkä strateginen positio. Portaikossa on kasvavia yhtiöitä kuten Comptel, Etteplan, Pihlajalinna ja MikroMarkan salkun ulkopuolelta Revenio. Näissä yhtiöissä sijoittaja maksaa kasvusta korkeampia kertoimia eli maksaa siitä, mitä saa.

Taaleri ArvoMarkan hinta/tasearvo on syyskuussa 1,05 ja 12 kuukauden ennustettu P/E-luku 13. Sen salkunhoitajana istun tukevasti alakerrassa toivomassa tyhjien samppanjapullojen putoilua alaspäin, jotka voi viedä kauppaan ja saada tuottoa. Taaleri MikroMarkan toisena salkunhoitajana yhdessä Olli Viitikon kanssa pyörimme myös kerrosten välisessä portaikossa ja yritämme löytää niitä todellisia kymmenkertaistujia. Ja varomme pikkupommeja, joita sekaan on joutunut.

Missä kerroksessa Sinun salkkusi on?

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kannattaako sijoittaa rohkeuteen?
Seuraava
Mikä on juniorilaina?
Kai Leppelmeier