19.10.2016

Pekka Samuelsson

Pekka Samuelsson

Sijoitusjohtaja, impakti-sijoitukset
Helsinki
+358 50 523 5834

Sijoittajat usein hinnoittelevat yhtiöt lähes yksinomaan historiallisten avainlukujen perusteella. Perusteluna on usein se, että historialuvut ovat faktaa ja ennusteet ennusteita. Mutta on hyvä muistaa, että historialuvut ovat sijoittajalle hyödyllisiä vain vihjeenä tulevaisuudesta! Sijoituskohteen arvohan perustuu yksinomaan tulevaisuuden kassavirtoihin. Eilen maksetun osingon arvo on nolla tänään osaketta ostavalle. Sijoittaminen on ennustamista.

Yhtiön historiasta voi ja pitää saada muutakin irti kuin pohja tulosennusteiden rakentamiseen. Yhtä arvokkaita ovat mm. päätelmät pehmeämmistä asioista kuten yhtiön kyvystä uusiutua sekä päätösten laadusta. Pehmeiden kysymysten tärkeyttä aliarvioidaan usein, koska arviointi ei onnistu excelissä, eivätkä tulokset ole yhtä yksiselitteisiä.

Esitä aluksi kaksi kysymystä itsellesi:

1. Ovatko yhtiön päättäjät kyenneet rohkeisiin ja vaikeisiin, mutta perusteltuihin päätöksiin?

2. Onko yhtiö tehnyt riittävästi uusia avauksia ja liiketoimintamallin muutoksia uusiutuakseen? Onko se kenties onnistunut hyötymään liiketoiminnan murroksesta?

Jos vastaukset ovat kyllä ja kyllä, yhtiöstä löytyy todennäköisesti huomennakin enemmän rohkeutta ja osaamista päätöksenteossa. Lisäksi yhtiöllä on useampia mahdollisuuksia osua kultasuoneen tulevaisuuden vaikeasti ennakoitavassa liiketoimintaympäristössä. Usko rahasi yhtiölle, jolla on monta järkevän tuntuista hanketta vetämässä – ja rohkeutta panostaa siihen hankkeeseen, joka lähtee kasvuun. Jos taas yhtiön päättäjät ummistavat silmänsä maailman muutokselta, yhtiön ongelmat ovat vuodesta toiseen samat, eikä niille tehdä mitään ennen kuin on liian myöhäistä, on todennäköisesti odotettavissa lisää päättämättömyyttä tulevaisuudessakin.

Päätöksenteon laadusta ja rohkeudesta paras lähihistoriamme esimerkki on Nokia. En voi kuvitella Nokian hallitukselle vuonna 2013 vaikeampaa päätöstä kuin matkapuhelinliiketoiminnasta luopuminen. Vaikeudesta kertoo myös se, että hallitus kokoontui kymmeniä kertoja keskustelemaan asiasta. Lopulta se teki yhden taloushistoriamme onnistuneimmista päätöksistä, joka sammutti Nokian tulipalon ja lähes tuplasi Nokian arvon. Kun muutkin suuret päätökset ovat viime aikoina olleet voittopuolisesti onnistuneita, on syytä uskoa Nokian päätösten laatuun myös tulevaisuudessa. Voimme luottaa siihen, että Siilasmaan johtama hallitus tekee kovankin paineen alla yhtiön kannalta oikean ratkaisun.

Miksi tämä on tärkeää? Yritystoiminta on sarja päätöksiä ja pienetkin erot niiden laadussa kumuloituvat valtaviksi eroiksi vuosien mittaan. Kuuluisin esimerkki on Berkshire Hathaway, jonka osake on hieman parempien päätösten ansiosta tuottanut reilun 50 vuoden aikana noin 500 kertaa enemmän kuin osakkeet keskimäärin. Kahdeksan prosentin vuosittainen tuotto 20 vuodeksi lähes viisinkertaistaa pääomat, kun sama laskelma kuudella prosentilla kolminkertaistaa. Omasta mielestäni yllämainituilla kriteereillä hyväksi määritelty yhtiö 50% preemiolla huonoon verrattuna on selvästi parempi valinta.

Koska historia ei ole tae tulevaisuudesta, mikään tässäkään kerrottu ei ole varmaa. Sen kuitenkin uskallan ennustaa, että näillä eväillä suurempi osa salkkusi yllätyksistä on tulevaisuudessa positiivisia.


« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Omistajuus työurallani
Seuraava
Helsingin pörssissä on kaksi kerrosta, kumpaan sinä sijoitat?