25.02.2015

Alkuvuoden suurin tapahtuma oli EKP:n ilmoitus jopa odotettua isommasta valtiolainojen osto-ohjelmasta (QE). Kun se lopulta saatiin eli Draghi voitti saksalaiset, euro heikkeni entisestään ja osakkeet euroalueella nousivat.


Syystäkin. Ainakin pariksi vuodeksi eurokriisi on ohi EKP:n toimien johdosta. EKP ostaa noin 10 - 25 prosenttia liikkeellä olevista eurovaltioiden velkakirjoista ja ostot ovat jopa noin 30 – 70 prosenttia tämän vuoden emissioista.


Kun muistetaan vielä, että osa "korkosijoittajista" ei viranomaissäädösten takia myy valtiolainojaan, korkotasot ovat laskeneet hurjille tasoille Saksan (5v. -0.7 prosenttia), Suomen (-0.02 prosenttia) ja myös Italian (0.60 prosenttia) sekä Espanjan (0.66 prosenttia) lainoissa.


Oikeat korkosijoittajat joutuvat näin siirtymään riskissä ylöspäin eli esimerkiksi riskipitoisempiin yrityslainoihin. Jopa Kreikan lainat tulevat kiinnostamaan rohkeimpia - kunhan johonkin sopimuspaperiin saadaan poliitikkojen nimet.


Niin hullulta kun se kuulostaakin, jopa konkurssikypsän Kreikan kriisi tullee rauhoittumaan pariksi vuodeksi EKP:n toimien takia.


Euron heikentyminen tulee luonnollisesti hyödyttämään vientiyhtiöitä euroalueella. Mutta parantuva rahoituksen saatavuus ja korkokustannusten lasku avittavat myös kotitalouksia ja kaikenlaisia yrityksiä euroalueella.


Olemme tilanteessa, jossa aivan parhaimmat yritykset laskevat liikkeelle joukkovelkakirjoja lähes negatiivisella korkotasolla ja toisessa ääripäässä konkurssikypsät yritykset eivät mene konkurssiin.


Pankit tulevat syytämään lainaa myös pienyhtiöille, mikä tulee olemaan iso muutos euroalueen reunamaissa Italiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa. Näin varsinkin velkaiset yhtiöt hyötyvät. Toimialoista esimerkiksi kiinteistö- ja jopa rakennusyhtiöt ympäri euroaluetta hyötyvät.


Allokaatiosalkuissamme olemme lisänneet euroalueen osakkeita Yhdysvaltojen kustannuksella. Euroalueen osakkeet ovat poikkeuksellisen paljon maltillisemmin arvostettuja kuin yhdysvaltalaiset osakkeet ja tänä vuonna euroalueen yhtiöillä myös tulokset kasvavat.


Varsinkin pienyhtiöt ja velkaiset yhtiöt lentävät. Korkopuolella olemme vähentäneet riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa ja lisänneet niitä entisestään euroalueella. Vaikka Yhdysvaltojen talous kasvaa voimakkaasti vuonna 2015, sijoitusmielessä vuosi on euroalueen osakkeiden.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kelpaavatko seuraavat tunnusluvut?
Seuraava
Lauri Rosendahl: Suomi kasvuun aktiivisella omistajuudella ja toimivalla pääomamarkkinalla