09.01.2017

  • Yhdysvalloissa palkat nousussa
  • Markkinoiden volatiliteetti edelleen laskussa
  • Trumpilta tiedotustilaisuus keskiviikkona

Viime viikon tärkeimmät talouden tilaa kuvaavat luvut osuivat perjantaille, kun Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinatilastot julkaistiin. Uusien työpaikkojen määrä jäi odotutetusta, mutta palkat nousivat jälleen hyvää tahtia. Luvuista vedettiin yhtäläisyysmerkkejä hyviin talouskasvuodotuksiin ja korot hieman nousivat. Fedin seuraavaa nostoa kaavaillaan nyt toukokuulle.

Sitten finanssikriisin Yhdysvaltojen työttömyysaste on suunnilleen puolittunut. Vuosia paikallaan kyntänyt palkkainflaatio esittää heräämisen merkkejä. Mikäli Washington aloittaa fiskaalisen elvytyksen Trumpin kaavailemassa laajuudessa saattaa inflaatio olla herkässäkin ponnahtamaan ylös.

Euroalueelta ei talouslukuja raportoitavaksi asti. Pinnalle noussee pikkuhiljaa jälleen euroalueen poliittiset riskit, eli aletaan hakea asetelmia tuleviin vaaleihin.

Ranskassa vaalit ovat jo huhtikuussa, ja Le Penin kannatus on kaikkea muuta paitsi vähäpätöistä, mutta samalla markkinat ottavat melko rennosti. Volatiliteetti on 52 viikon pohjissa. Markkinareaktiot viimeaikaisin ”pettymyksiin”, kuten Brexit ja Trump, vähentänevät pelkoja epätoivotusta vaalituloksesta. Silti ei voi olla ajattelematta, että aika huolettomalta juuri nyt tuntuu.

Sky News haastatteli viikonloppuna pääministeri Mayta, joka piti tuttua melko jyrkkää linjaansa. Odotukset ”pehmeästä Brexitistä” eivät ainakaan nousseet. Tästä hyvä aihio lisättäväksi ”riskit 2017” listalle.

Jenkeissä Dow Jones -indeksi kävi jo pisteen päässä kiivaasti tuijotetusta 20 000 pisteestä. Siinä jos käydään, niin onko henkisesti etappi saavutettu ja sen jälkeen on taas helpompi myydä?

Aasiassa viikko on avattu ilman yhtenäistä suuntaa. Euroopassa avaus pari kymmenystä miinukselle.

Päivän talousluvuissa on euroalueen työttömyysaste ja Saksasta teollisuustuotantolukuja. Yhdysvalloissa ei kalenterimerkintöjä. Loppuviikosta hieman painavampaa dataa, mutta silti verrattain hiljainen viikko makron suhteen.

Trump pitää keskiviikkona ensimmäisen vaalivoiton jälkeisen lehdistötilaisuutensa. Eiköhän siitä (ruutitynnyristä) jotain aineksia markkinaheilunnalle saada.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kone ei vielä sakkaa, mutta onko nousu hidastumassa?
Seuraava
Kiinan inflaatio aamun ykkösotsikko