19.05.2017

  • Brasiliassa markkinat jyrkästi alas poliittisen sekoilun takia
  • Sijoitusideamme Dufry houkuttaa sijoittajia
  • Euroalueen kuluttajaluottamus jatkanee korkealla

Politiikan rooli on ollut markkinoilla viimeisen noin vuoden aikana erittäin korkea. Brexit, Trump, vaalit siellä ja täällä hallitsevat otsikoita, mutta kannattaa pitää tiukasti mielessä, että poliittiset käänteet ja paikoin jopa sotkut eivät pääsäännön mukaan kaada talouksia eivätkä useimmiten edes oleellisesti vaikuta talouden pidemmän aikavälin kehitykseen. Ne myös menevät mieluummin nopeasti ohi, kuin jäävät pidemmäksi aikaa vaikuttamaan talouden ja markkinoiden (!!!) kehitykseen.

Pidetään siis jäät hatuissa, vaikka Faragesta, Trumpista, Wildersistä, Le Penistä ja nyt viimeisimpänä Brasilian Temeristä paljon kohistaankin. Talouden ja siihen vaikuttavien tekijöiden kehittyminen on paljon oleellisempaa.

Brasiliassa siis vuorostaan korruptioepäilyjä, joka on toki enemmän pääsääntö kuin poikkeus, mutta kommentoidaan nyt kun maan osakemarkkinat laskivat eilen lähes 10 % ja valuutta heikentyi lähes saman verran. Brasilia veti koko globaalin kehittyvien markkinoiden indeksin eilen pari prosenttia miinukselle.

Kyse on presidentti Temerin, joka siis korvasi korruptioskandaaleissa ryvettyneen ex-presidentti Rousseffin, asettamisesta virkasyytteeseen korruption takia. Aika hankala olisi Brasiliaan naama peruslukemilla rakentaa fundamentteihin perustuvaa solidia sijoitusideaa, mutta tuottohakuiselle ja riskejä sietävälle sijoittajalle on toki mahdollisuuksia tarjolla.

EKP:lta eilen edellisen kokouksen pöytäkirjat – ei yllätyksiä. Kesäkuussa päivitetään talouskasvuennusteet ja annetaan rahapolitiikasta ohjauspäivitys. Näkemyksemme on, että nostoista vihjataan varovaisesti ja minimissäänkin poistetaan varaukset koron laskulle. Ei laskua kukaan enää ole odottanutkaan, mutta retoriikalla keskuspankit paljon nimenomaan toimivatkin.

Aamun uutisissa positiivista Taaleri Sijoitusideoiden Dufrylle: sveitsiläinen Richemont on ostanut Dufrysta 5 % siivun. Richemontilla on suuri nettokassa, ja sijoitus vähittäisjakeluun vaikuttaa erittäin yhteensopivalta. Dufryn osake uutisesta yli 5 % ylös.

Tänään agendalla makroa vain euroalueelta, kun kuluttajaluottamuksesta saadaan toukokuun luvut. Odotamme luottamuksen jatkavan huippukorkeilla tasoillaan. Markkinat ovat ainakin aamun perusteella peruuttaneet laskumoodinsa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump kiipelissä, mutta tilanne rauhoittunee nopeasti
Seuraava
USA:n budjetti ja OPEC:in kokous viikon agendalla