18.05.2017

  • Virkasyytteestä spekuloitiin taas – talkoissa media ja poliitikkoja omien ja vieraiden riveistä
  • Venäjä-tutkimukset ohjattiin riippumattomiin käsiin
  • Markkinat pelästyivät, mutta ei syytä huoleen

Markkinat notkahtivat eilen, kun Trumpin asemaa yritetään horjuttaa lisää. Osakkeet laskivat euroalueella (EuroSTOXX 50) -1,6 % ja Yhdysvalloissa (S&P 500) -1,8 %. Nasdaq peruutti jopa -2,6 %. Korot selvässä laskussa ja pankkiosakkeet seurasivat.

Volatiliteetti nousi suurimmalla päiväliikkeellä yli puoleen vuoteen, mutta edelleen mennään historiallisesti varsin alhaisilla tasoilla (VIX: 15,59). Dollari kävi kääntymässä jo 1,115 yläpuolella. Kulta piti pintansa odotetun hyvin ja öljykin välttyi laskulta.

Menemättä yksityiskohtiin siitä minkä niminen poliitikko tällä kertaa syyttää Trumpia mistä, ja kuka tällä viikolla tutkii mitäkin skandaalia, voidaan tilanne vetää yhteen siten, että usko Trumpin (ja republikaanien) kykyyn saada mitään oikeasti hyödyllistä aikaiseksi on edelleen laskenut. Eilen tilanne hieman eskaloitui ja markkinat lähtivät spekuloimaan jo virkasyytteellä.

Virkasyytteenkin tapauksessa presidentin saaminen ulos ovaalitoimistosta ennen aikojaan on kuitenkin erittäin haastava ja pitkä prosessi. Mikäli syyte edes saataisi joskus kasaan, tulee sen läpäistä monta vaihetta ja lopulta sen tulee saada senaatista 2/3 enemmistö. Näin ei ole koskaan USA:n historiassa käynyt, ellei sellaiseksi lasketa tapaus Nixonia, joka teki itse päätöksen erota ennen asian käsittelyä.

Jos (mielestämme erittäin epätodennäköinen) presidentin ennenaikainen korvaaminen toteutuu tilalle astuu varapresidentti Pence. Pencen linja on lähtökohtaisesti konservatiivisempi ja positiivisemmin vapaakauppaa suhtautuva. Veroalennusten suhteen Trumpin linja on aggressiivisempi, mutta eipä niiden uskottavuus ole enää muutenkaan ollut kovin korkea.

Riskipainoja ei kannata mielestämme tämänkään poliittisen sekoilun takia lähteä oleellisesti laskemaan. Suurin häviäjä riskien toteutuessa lienee USA:n dollari, eli muutenkin suosimamme euroalueen osakesijoitukset jatkavat nykytiedoilla houkuttelevina. Korkomarkkinoilla harkiten valittu yritysriski tarjonnee jatkossakin paremman tuotto-riskisuhteen kuin korkoriski.

Ja lopuksi: vaikka Trump joutuisikin lähtemään, niin mitä markkinat varsinaisesti menettäisivät? Mahtavan terveydenhuoltouudistuksen? Mahtavan veroalen? Mahtavat infrastruktuuri-investoinnit? Jotain muuta mahtavaa? Vaikea sanoa, mutta se on varma, että ainakin paljon puhetta ja ympäripyöreitä lupauksia lähtisi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump-kohina heikentää dollaria
Seuraava
Virkasyyte päivässä pitää poliittisen uskottavuuden loitolla