21.04.2017

  • Tilanne Ranskassa erittäin tiukka jopa neljän ehdokkaan kesken
  • USA:n poliittinen johto yritti luoda optimismia
  • Markkinat rauhallisina vaalien alla


Ranskalaiset suuntaavat sunnuntaina vaaliuurnille ja pelissä on potentiaalisesti jopa koko EU:n kannalta paljon. Mikäli jyrkästi EU-vastainen Marine Le Pen pääsee toiselle kierrokselle, nousee epävarmuus markkinoilla selvästi ja reippaampiakin liikkeitä saatetaan nähdä. Viimeisten mielipidemittausten keskiarvoilla mitattuna Macronin ja Le Penin kannatus olisi hieman yli 20 %, Fillonilla ja Mélenchonilla hieman vajaa 20 %. Käytännössä tasoissa siis mennään ja lisäjännitystä tilanteeseen luo poikkeuksellisen suuri päättämättömien äänestäjien määrä.

Viimeisten päivien liikkeiden voidaan jopa nähdä ennakoivan markkinamyönteistä vaalitulosta.

Ei kannata kuitenkaan hötkyillä. Markkinoilla on riskipreemiota vaaleihin hieman hinnoiteltu, mutta ei mitenkään dramaattisesti. Brexit ja USA:n vaalit aiheuttivat selvästi suurempaa värinää. Viimeisten päivien liikkeiden voidaan jopa nähdä ennakoivan markkinamyönteistä vaalitulosta. Näkemyksemme pitää, eli merkittävästi ei kannata Le Penin voittoon sijoituksissa merkittävästi varautua.

Eilen tunnelmat olivat kaikkiaan varsin kohtalaiset. Asiaa auttoi Yhdysvaltojen valtionvarainministeri Mnuchinin lausunnot veroreformin lähestyvän esityskelpoista muotoaan. Myös Trump esiintyi lehdistötilaisuudessa yrittäen mm. luoda optimismia terveydenhuoltouudistuksen uuteen yritykseen.

Osakkeet nousivat Euroopassa pari kymmenystä ja Yhdysvalloissa lähes prosentin. Korkomarkkinoilla Saksan 10-v valtionlaina tykitti 4 pistettä ylös kellottaen toisen perättäisen reippaan nousupäivän. Öljy jatkoi laskussa, mutta hiipuvalla kulmakertoimella. Makrodatassa ei eilen mitään mistä saisi näyttäviä otsikoita.

Tänään euroalueelta PMI:t, joista konsensus odottaa muuttumatonta ja samalla hyvää 56,4 pisteen (komposiitti-indeksi) tasoa. Yhdysvalloista myös flash-PMI:t sekä maaliskuun asuntomyyntidataa. Tuloskauden osalta perjantai jää tyypilliseen tapaan melko rauhalliseksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed toppuutteli talouskasvunäkymiä
Seuraava
Ranskan 1. kierroksen vaalitulos suotuisa markkinoille