03.03.2016

  • Riski maistuu edelleen
  • Rautamalmin hinta kovassa nousussa
  • Makrodatakalenterissa vilkasta


Riskihalukkuuden palautuminen yrittää vakuutella markkinoita siitä, että se on tullut jäädäkseen. Viides perättäinen nousupäivä indikoi sekä markkinoiden uskovan taantuman jäävän vain peloksi, että uskoa EKP:n viikon päästä (10.3.) julkistettavan elvytyspaketin tehoon. Lehdistössä hieman huolia Kiinan asuntojen hinnoista, mutta toisaalta elvytystoiveet jyräävät tällä hetkellä (edelleen) pikkuhuolet alleen. Öljyn hinta jatkoi nousussa nousseista varastotasoista huolimatta.

Kaivossektorilla tapahtuu: rautamalmin hintakehitys pitää parhaillaan markkinoiden konsensusennusteita pilkkanaan. Malmin hinnan ”piti” tänä vuonna jatkaa alamaissa ylikapasiteetin ja halpatuotannon painama, mutta toisin on käymässä. 20 prosentin hinnan nousu on herättämässä toiveita jopa koko kaivossektorin piristymisestä, vaikkakin osa hinnannoususta voitaneen laittaa tilapäisten tuotanto-ongelmien piikkiin. Tilanteen tekee kuitenkin mielenkiintoiseksi viimeistään monen suuren kaivosyhtiön (mm. Glencore, Rio Tinto ja BHP Billiton) positiiviset markkinakommentit viimeisen parin viikon ajalta.

Talousdatassa eilen huomio kiinnittyi jälleen positiiviseen, kun Yhdysvaltojen työmarkkinasta saatiin positiivista. ADP:n mittaama uusien työpaikkojen määrä meni selvästi yli odotusten. Datatykitys jatkuu tänään, kun julkaisuvuorossa ovat tuoreet palvelualojen ISM:t, kestokulutushyödykkeiden tilaukset sekä tehdastilaukset. Euroopasta saadaan tarkistetut helmikuun PMI-luvut. Odotukset makrodatan suhteen ovat markkinan nousun jälkeen kovat, mutta mielestämme lukuja tulkitaan nyt selvästi optimisemmin kuin muutamia viikkoja sitten.

Markkinat avaavat eilisille tasoille, ikään kuin empien vieläkö tässä olisi bensaa tankissa nousta lisää. Uskomme hyvän kehityksen jatkuvan ja EKP:n toimittavan viikon päästä nousulle lisäsysäyksen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Asiat nähdään astetta valoisempina
Seuraava
​Toinen nousuviikko on puhdistanut ilmaa​