04.03.2016

  • Jenkkien palvelualojen ISM vahva
  • Korkomarkkinoille kuume on laskenut
  • Tänään USA:n työllisyystilastot

Yhdysvaltojen palvelualojen ISM-indeksi ylitti hieman odotukset ja taantuman puolesta huutelijat hiljenivät entisestään hieman. (Muu talousdata oli hieman kaksijakoista, mutta päähuomio tulee ehdottomasti kiinnittää ISM-lukuihin.) Indeksin työllisyyskomponentti ei ollut aivan yhtä vahva, mutta kokonaisuudessaan mielestämme Yhdysvaltojen talous jatkaa vahvan tuntuisena. Markkinat ottivat luvut rauhallisesti vastaan ja liikkeet jäivät eilen vaatimattomiksi.

Samaan johtopäätökseen vahvasta jenkkitaloudesta pääsee myös katsomalla korkomarkkinaan. Riskilisät ovat palautuneet helmikuun huippulukemista jo niin reippaasti, että riskiset yrityslainat ovat kokonaistuotolla mitattuna jo plussalla tämän vuoden osalta. Vaikuttaa siis vahvasti siltä, että helmikuussa rajuimmillaan käynyt myyntiaalto osoittautui markkinoiden ylilyönniksi eikä maailmantalouden äkkipysähdykseksi.

Riskilisien kiristymistä, osakkeiden nousua ja raaka-aineiden nousua tulee nyt pari viikkoa täyteen. EKP:n kokous ensi viikon torstaina 10.3. tulee olemaan erittäin tärkeä ja uskomme, että elvytyspaketti tulee riittämään markkinoiden riskihalulle. Nyt nähdyt nousut ovat mielestämme olleet enemmänkin riskisentimentin normalisoitumista kuin ”etukenoa” EKP:n toimenpiteille.

Tänään on vuorossa Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinatilastot ja markkinat odottavat 195,000 uutta työpaikkaa ja 4,9 % työttömyysastetta. Palkkainflaatio on vähintään yhtä tärkeä komponentti ja siitä odotus on 0,2 %. Riskisentimentti on vuoden pirteimmillä tasoilla ja luvuilla on mielestämme hyvä mahdollisuus vahvistaa sitä entisestään.

Markkinat ovat auenneet Aasiassa ilman yhtenäistä suuntaa. Öljy on ennallaan 35 dollarin paikkeilla. Euroopassa jatketaan pikku plussalle. Jenkkien työmarkkinatilastot tänään klo 15:30.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Viikko EKP:n kokoukseen
Seuraava
Uskomme EKP:n toimittavan torstaina