02.02.2016

USA:n teollisuuden luottamus on edelleen heikko

· Sentimentti jatkaa heikkona

· Nokian osake rajussa laskussa

· Alphabet on nyt maailman arvokkain yhtiö


Perjantaina reippaaseen nousuun päätynyt jenkkimarkkina ei riittänyt tuottamaan nousuavausta kaupankäyntiviikolle Euroopassa. Tähän löytyi syy lähinnä Kiinasta, jonka viikonloppuna julkistamat PMI-luvut hapattivat markkinoiden tunnelmia ja nostivat varovaisuutta maan talouden kasvuodotuksista entisestään.

Osakkeet laskivat Euroopassa vajaan prosentin, mutta korot olivat haluttomia seuraamaan perässä. Sekä Saksan että Yhdysvaltojen 10-v korot nousivat parilla pisteellä. Euro hieman vahvistui, kun EKP:n Nowotny varoitteli markkinoita liikaa odottamasta lisäelvytystoimia. Samaan aikaan toisaalla virkaveljensä Fischer jutteli maltillisia Fedin odotettavissa olevasta koronnostotahdista.

EKP:n kokouksesta tulee mielenkiintoinen: Draghi on viime aikoina pariinkin otteeseen painottanut kehittyvien markkinoiden aiheuttamaa negatiivista riskiä euroalueen talouskasvulle eikä koron leikkaus ei ole poissuljettu. Draghin mukaan rahapoliittista työkalupakkia tullaan maaliskuun kokouksessa jälleen penkomaan, josko sieltä apuja löytyisi.

Datapuolella eilen Yhdysvaltojen teollisuuden luottamuksen kehitys jatkoi tammikuussa selvästi palvelualojen luottamusta heikompana. Lukema 48,2 indikoi edelleen supistumista (alle 50), mutta uusien tilauksien indeksikomponentin nousu yli 50 pisteen antoi hieman perusteita odottaa tulevilta kuukausilta parempaa.

Jatkona joulukuun isommalle kaupalle Outokumpu myi lopun osuutensa (5 %) kinalaisesta SKS:sta 62 m eur hintaan ja kaupan arvostustaso on mielestämme myyjälle edullinen. Kauppa ei ole suuren suuri, mutta tuo joka tapauksessa kaivattua lisähelpotusta Outokummun velkaiseen taseeseen.

Nokian kurssi oli eilen rajussa pudotuksessa patenttikysymyksen välimiespäätöksen jälkeen. Yhtiön patenttitulot tulevat nousemaan n. 200 m eurolla n. 800 m euroon vuositasolla, mutta markkinat odottivat noin 100-200 m euroa enemmän. Yhtiön markkina-arvosta katosi kurssilaskun myötä peräti 4,5 mrd euroa, jota on yleisesti pidetty erittäin suurena suhteessa patenttitulopettymyksen kokoon nähden.

UPM raportoi hieman odotuksia paremman tuloksen tänään aamulla. Myös kuluvasta vuodesta yhtiö odottaa edellistä parempaa. Osake noussee tänään hieman.

Alphabet (ent. Google) näytti mallia tulosraportoinnista ja yhtiön osake palkittiin jälkipörssissä 9 % nousulla. Symbolista arvoa ko. nousulla oli sen verran, että nyt Alphabet nousi Applen ohi markkina-arvoltaan maailman arvokkaimmaksi pörssiyhtiöksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fedin nostotahti rauhoittuu odotetusti
Seuraava
Riskiä on myynnissä, mutta kukaan ei osta