03.02.2016

Riskiä on myynnissä, mutta kukaan ei osta

Yhdysvaltojen palvelualat paljon vartijana

Fortumilta huono Q4 raportti – osinko pienenemässä?

Miinukselle jatketaan tänään


Euroopassa osakkeet päätyivät eilen reilut 2 % miinukselle ja Yhdysvalloissa meininki jatkui vastaavana. Myös korkomarkkinat kokivat vastaavaa painetta. Riskilisät levenivät reippaasti ja valtionlainakorot syöksyivät alaspäin. Fedille hinnoitellaan tällä hetkellä (todennäköisin skenaario) ei ainuttakaan koronnostoa (!!!), vaikka vuodenvaihteessa vähintään yhden noston todennäköisyys oli selvästi yli 90 %. Niin se maailma muuttuu ja ”varmaankin tietoon” kannattaa aina suhtautua varauksella.

Uutta suuntaa haetaan tänään samoista tutuista teemoista, eli HY-markkinan tunnelmista, öljyn ja raaka-aineiden hintakehityksestä, kehittyvien markkinoiden kasvuun liittyvistä uutisista, spekulaatioista tulevasta keskuspankkipolitiikasta, sekä tänään konkreettisesti USA:n ISM-luvuista. Palvelualojen ISM-indeksi on repinyt huiman kaulan heikosti kehittyneeseen teollisuuden ISM:ään ja tänään saadaan tuoreet lukemat. Vahvalla luvulla markkinoiden usko taantuman välttymiseen voimistuu, koska teollisuudesta ei tällä hetkellä veturiksi ole.

Fortumin tulos ja osinko jäivät selviksi pettymyksiksi. Yhtiö lisäksi laskee ROCE (sijoitetun pääoman tuotto) tavoitettaan, jonka pohjalta yhtiö ei usko kasvavan ainakaan ilman suuria muutoksia liikevaihdossa. Liikevaihdon kasvua hidastavat korkeat suojausasteet sähkön hinnassa. Tulospettymys on suhteellisen suuri (liikevoitto -13 % vs. ennuste) ja 1,10 euron osinkokin jäi konsensusennusteesta 1,30 euroa selvästi, joten osake tulee olemaan paineessa tänään.

Novo Nordiskin Q4 tulos jäi niukasti ennusteista, mutta osinkoa se maksaa odotusten mukaisesti. Ohjaus (2016: liikevaihto kasvaa 5-9 %, EBIT-% 44 %) on odotetulla tasolla. Yhtiö luopuu pitkän aikavälin marginaaliohjauksesta, joka on pieni yllätys.

Kesko raportoi odotusten mukaisen tuloksen. Osinko on ennalta ilmoitettu 2,50 euroa. Yhtiö ennakoi operatiivisen tuloksen kasvavan jonkin verran kuluvan vuoden aikana. Hyvät luvut, mutta viimeaikainen väkevä meno osakkeessa rajoittanee lisänousuja.

Markkinat jatkavat tänään miinukselle. USA:n palvelualojen ISM:n lisäksi myös Euroopasta saadaan tärkeitä talouslukuja.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n teollisuuden luottamus on edelleen heikko
Seuraava
Jenkkien työmarkkinat nousemassa fokukseen?