04.02.2016

Jenkkien työmarkkinat nousemassa fokukseen?

· USA:n palvelualojen ISM ei onnistunut yllättämään

· Öljyn hintasvingit vain voimistuvat

· Muutamia mielenkiintoisia tulosraportteja

Yhdysvaltojen palvelualojen PMI:ltä odotettiin eilen paljon, koska teollisuudesta ei taloutta vetämään ole. Indeksi (53,5) jäi hieman vajaaksi odotuksista (55,1) ja dollari sai tämän tuta. 1,10 euroa vastaan oli paperia ja lopulta kauppaa käytiin jopa yli 1,11 tasojen. Palvelualojen ja teollisuuden ISM-indekseistä on löydettävissä yhteinen tekijä ja se on heikko työllisyyskomponentti. Perjantain työllisyystilastot tulevat olemaan suuren mielenkiinnon kohteena.

Heikentyvän dollarin myötä öljyn hinta nousi eilen peräti 8 %, joka suhteutettuna kahden edellisen päivän 11 % laskuun ei ehkä lopulta sittenkään kuulosta niin suurelta. Oli markkinoilla toki myös huhuja tuotannonleikkauksista. Kaikesta huolimatta liikkeet alkavat olla jo melko hurjia. Pistää miettimään finanssipelureiden roolin kasvua entisestään. Kysynnän ja tarjonnan muutoksilla ei ole tämän kaltaisilla liikkeillä enää mitään tekemistä. Kuvaavaa on se, että kesken nousun saatiin Yhdysvalloista dataa, jonka mukaan varastot ovat ennätyskorkeilla tasoilla.

Dollaria ei auttanut maan oma keskuspankkikaan, kun Fedin Dudleyn puheenvuorosta vedettiin kyyhkymäisiä johtopäätöksiä jo entisestään alentuneiden koronnosto-odotusten päälle. Dudley siteerasi lähinnä tiukentuneita luotto-olosuhteita. Tällä hetkellä markkinoiden mielestä peräti 52 % todennäköisyydellä Fed ei nosta korkoa kuluvana vuonna ensimmäistäkään kertaa.

Osakemarkkinoiden liike imitoi hermostuneisuudessaan öljyn liikettä. Reipas myyntiaalto kääntyi Yhdysvalloissa aamupäivän aikana ostoinnoksi ja illalla kaikki oli taas hyvin indeksien päätyessä noin prosentin verran plussalle. Hyvä sentimentti jaksaa vielä tämän päivän Euroopan avaukseen – futuurit lähes 1,5 % plussalla.

Korkomarkkinoilla kannattaa huomioida Saksan valtionlainojen huikea performanssi. Korko on jo alle 0,30 %. USA:n 3kk paperista saa enemmän. Siitä voi kalkuloida valuuttanäkemystä jos haluaa.

Päivän makrodatasta kannattaa katsoa ainakin jenkkien uudet tehdastilaukset joulukuulta, mutta odotukset sen suhteen ovat totta puhuen todella alhaalla. Teollisuuden varaan ei monikaan laske tällä hetkellä paljoa.

Loomiksen tulos ylitti ennusteen noin 6 %:lla parantuneen kannattavuuden myötä. Etenkin Yhdysvalloissa kehitys oli ollut erityisen hyvää ja siellä myös liikevaihto kasvoi 10 %. Loomis myös nostaa osinkoaan. Osake nousee tänään.

Munich Re:n operatiivinen tulos ylitti ennusteet peräti 20 %:lla ja yhtiö nostaa osinkoaan.

Neste Oil piti tulosennusteita lähinnä pilkkanaan: yhtiö latoi tulosta konsensuksen päälle mykistävät 30 %. Myös osinko on odotettua korkeampi. Olisiko positiiviselle tulosvaroitukselle ollut aihetta?

Metson tulos jäi heikoksi ja yhtiö ei anna uutta ohjausta. Tilauskanta sentään oli kohtalaisen vahva ja osinko korjannee kokonaisuutta hieman, mutta osakkeen reaktio tulee olemaan synkeä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Riskiä on myynnissä, mutta kukaan ei osta
Seuraava
Yellen (edelleen) paljon vartijana