15.11.2017

  • Raaka-aineet, riskilisät ja osakkeet paineessa
  • Euroalueen vahvat BKT-ennakot vahvistivat euroa
  • USA:n inflaatio koko marraskuun tärkein datapiste

Huolestuneisuus hieman nostaa päätään. Markkinoilla tämä näkyy laajalti: raaka-aineiden hinnat olivat eilen laskussa, riskilisät leventyivät ja osakkeet laskivat.

Tässä on nyt kuitenkin jälleen kerran hyvä pitää mittakaavat mielessä. On tarkastelun kohteena sitten USA:n riskisten yrityslainojen riskilisät, metallien hinnat tai osakekurssit, niin nyt nähty lyhytaikainen lasku on ainakin toistaiseksi tarkoittanut kaikkien kohdalla vain palautumista vain hieman lähemmäs ”normaalitasoja”. Jostain syystä ihmismieli vain tuntuu helposti vertaamaan edellisiin huippuihin tai edellisiin pohjiin, joiden siis implisiittisesti ajatellaan olevan jonkinlainen benchmark-taso.

Euroalueella talous jatkaa vahvana ja yhteisvaluutta reagoi eilen positiivisesti tuoreimpiin kasvulukuihin. Saksasta ja Italiasta eilen odotuksia vahvemmat Q3 BKT-ennakkotiedot. Euroalueelta saatiin teollisuustuotanto ja sekin jatkoi konsensusta nopeampaa kasvua. Saksan ZEW-indeksin ennustusvoimasta voidaan olla montaa mieltä, mutta sekin meni yli odotusten indikoiden hyvää sijoittajien luottamusta.

Vilkkaan loppuviikon tärkeimmät luvut Yhdysvaltojen inflaatio (CPI) ja vähittäiskauppa julkaistaan tänään. Fedin nosto joulukuussa on mielestämme jo melko lailla naulattu, mutta inflaatioluku tulee olemaan erittäin tärkeä jatkon kannalta. Inflaatio on laahannut talouskasvun perässä, mutta vahvistuneen talouskasvun pitäisi kohta alkaa vetämään myös inflaatiota ylös. Mikäli näin ei käy, alkaa Fed tarkastelemaan kiristämisagendaansa varsin uudessa valossa.

Mikäli tänään saadaan hieman odotuksista jäävä luku, tullaan Fedin nostopolkua hinnoittelemaan alas, korot laskevat ja osakkeet saavat tukea. Vastaavasti korkea inflaatioluku heikentäisi riskimarkkinoiden sentimenttiä lisää.

Riskimarkkinoiden lasku jatkui tänään Aasiassa ja myös Euroopassa osakkeet ja korot pienessä paineessa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Laskupäivien jono jää lyhyeksi
Seuraava
S&P 500 teflonia eikä euroalueellakaan pohjaan palanut