14.11.2017

  • Kiinasta pehmeähkö datapaketti
  • Keskuspankkiirit koolla Frankfurtissa
  • Tänään ja huomenna talousdatassa vilkasta

Osakkeet onnistuivat eilen kuromaan tappioitaan takaisin päivän loppua kohden. Laskupäiviä on jopa jo pieneksi jonoksi asti (esim. Euro STOXX 50 nyt 6 kpl) ja silloin tyypillisesti kaikenlaisia maailmanlopunennustajia aina kömpii koloistaan meitä sivistämään miten romahdus on ovella. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut. Nyt nähdyissä laskupäivissä on kyse todennäköisemmin yksinkertaisesti voittojen kotiuttamisesta (tuottojen lukitsemisesta hyvän vuoden jälkeen) kuin mistään sen laajemmasta. Osakkeet eivät ole korkotasoon nähden liian kalliita ja siksi niitä ei kannata myydä.

Talousdatassa tapahtuu. Kiinan tuore kuukausittainen datasetti jäi odotuksia vaatimattomammaksi. Teollisuustuotanto ja vähittäismyynti olivat tärkeimmät konsensuksesta jääneet komponentit. Kasvun tasaantumisessa ei sinänsä ole suurtakaan draamaa, koska raha- ja fiskaalipolitiikkaa on tietoisesti ajettu vähemmän elvyttäväksi. Xi haluaa kasvuun laatua ja pitkäjänteisyyttä. ”Let’s make China great again” voisi sanoa, mutta ei ivallisesti. Xin suunnitelmat vaikuttavat järkeviltä ja myös kansan tuki löytyy.

Tänään saadaan vielä euroalueelta teollisuustuotantoluvut ja Yhdysvalloista pienyritysten luottamus. Euroalueen Q3 BKT:sta myös ennakkotietoja. Huomenna on iso päivä. Paljon talouslukuja ja etenkin tärkeitä inflaatiolukuja.

EKP isännöi maailman johtavia keskuspankkiireita (Fed, Iso-Britannia, Japani) tänään Frankfurtissa. Tapaamisesta ei kuitenkaan ole mielestämme mitään mullistavaa odotettavissa. Talous kasvaa, mutta kasvakoon. Japanin Kuroda kommentoi rahapolitiikkaa viimeksi eilen varsin kyyhkymäisillä lausunnoilla ollen optimistinen mm. palkkojen noususta. Myös EKP:lta saatiin elvytyksen tarpeellisuutta tukevia kommentteja.

Brexitin ympärillä seuraavien päivien aihe on PM Mayn lakiehdotusten käsittely parlamentin alahuoneessa. Puntaan ja brittimarkkinoihin saataneen heiluntaa sitä mukaa kun kommentteja tihkuu.

Taaleri Sijoitusideoissa päädyimme eilen myymään AkerBP:n. Kurssinousun reippaus teki lopulta tehtävänsä ja ideasta menestyksen. Näemme lyhyen aikavälin lisäpotentiaalin näiltä tasoilta varsin rajatuksi. Uusi ostoidea AkerBP:n tilalle on edelleen työpöydällä.

Markkinat avasivat pikku plussalle ja näinköhän hätäisimpien huolet muutamasta laskupäivästä taas kerran helpottavat. Uutta aihetta päänvaivalle voi etsiä vaikka joulukiireestä tutusta helsinkiläisestä tavaratalosta, joka ”asiakkaiden pyynnöstä” avasi joulukauden tänä vuonna normaalia aikaisemmin. (Hymiö).
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Republikaanien veroreformilla tänään iso päivä
Seuraava
USA:n inflaatiolla näytön paikka