17.11.2017

  • Laskupäivien vaikutus jäämässä minimaaliseksi
  • USA:n veroreformi etenee
  • Talousdata jenkeistä jatkoi eilen vahvana

Muutamien päivien ”laskuputki” katkesi. Ehdittiin sitä jo valtakunnanuutisissakin käsitellä. Kauppalehti veti muutamista perättäisistä miinuspäivästä nyt ja alkuvuonna johtopäätöksen, jonka mukaan koko vuotta on markkinoilla leimannut yleinen epävarmuus. Tämä oli mielestämme varsin erikoinen analogia.

Voisi siis toisaalta sanoa, että eilisen nousupäivän myötä palattiin normaaliin päiväjärjestykseen, mutta mielestämme siitä ei ikinä poikettukaan. Laskupäivät ovat osa markkinoita, vaikka kohta 10 vuotta jatkunut laaja-alainen nousu läpi omaisuusluokkien onkin monet niistä hieman opettaneet huolestumaan.

S&P 500 –indeksiä ei sitä paitsi koko osakkeiden laskumoodi edes kiinnostanut. Eilinen close on vain 0,44 % alempana kuin 7.11. nähdyt intraday all-time huiput. Euro STOXX 50 –indeksissä suljettiin eilen 3,53 % vastaavaa pre-laskuputki tasoa alemmaksi. Näkemyksemme mukaan eväät solidille markkinakehitykselle ovat koko ajan olleet ja ovat edelleen kasassa.

Tänään markkinat ovat jatkaneet Aasiassa positiivisella nuotilla raaka-aineiden hintojen rauhoittuessa. Euroopassakin avataan marginaalisesti plussalle. Volat palautuvat kovaa vauhtia ja pelästymisreaktio jäi parhaimmillaankin pieneksi sekä Yhdysvalloissa että euroalueella.

Konkreettisista tapahtumista nostetaan esiin Yhdysvaltojen verouudistuksen eteneminen. Republikaanien paperi läpäisi edustajainhuoneen. Positiivista! Seuraava tulikoe, senaatti, jossa republikaanien enemmistö on niukempi, tulee olemaan pykälää hankalampi foorumi.

Makrodatassa meininki jatkaa hyvänä. Jenkeistä eilen vahva teollisuustuotanto lokakuulta ja myös kapasiteetin käyttöaste nousi ja asuntorakentajien luottamusindeksi sekin petrasi.

Pikkujoulukausi on alkamassa ja sikäli kuin siitä ilman ylimääräistä pulssin nousua ja väsymystä ylipäätään selviää, niin markkinoiden kannalta ei kannata lisäpaineita loppuvuodelle ottaa. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n inflaatiolla näytön paikka
Seuraava
Saksan hallitusneuvottelujen tyssääminen ei säikäyttänyt