20.12.2016

  • Osakkeissa eilen vain vaisuja liikkeitä
  • Euroalueen ja USA:n korkoero kasvoi entisestään
  • Dollari on vahvistunut lisää euroa vastaan

Osakeindeksit liikkuivat ilman yhtenäistä suuntaa pari prosentin kymmenystä. Riskilisät jatkoivat kiristymistään. Ei draamaa markkinaliikkeissä ja kaupankäyntivolyymit olivat melko alhaiset.

Draamaa löytyi valitettavasti markkinoiden ulkopuolelta sitäkin enemmän ja jälleen Euroopassa terrorismiepäilyjen muodossa. Nyt näyttäisi siltä, että markkinavaikutukset jäävät maltillisiksi.

Geopoliittiset jännitteet ovat jälleen valitettavasti kasvussa.

Tosiasia on kuitenkin se, että geopoliittiset jännitteet (etenkin USA/Kiina, Turkki/Venäjä, Saksa) ovat jälleen valitettavasti kasvussa. Turkin liira ja monet kehittyvien markkinoiden valuutat tunsivat tämän eilen nahoissaan.

Valuuttoja kannattaa muutenkin seurata. Eurotaala breikkasi jo 1,04 tason läpi. Selittävä tekijä: Euroalueen koroissa viimeisin liike on alas ja Yhdysvalloissa korot jatkavat nousussa.

Japanin keskuspankki äityi odotettua optimistisemmaksi lausuntojensa kanssa. Talousnäkymiä nostettiin: kasvutrendi jatkaa keskuspankin mukaan kohtalaisena etenkin heikon jenin tukeman viennin ansiosta. Rahapolitiikka jatkaa voimakkaan elvyttävänä. Jenin pienoinen rebound vahvemmaksi on kuitenkin jälleen kääntynyt ja taalaa vastaan mennään taas 118 tasoilla. Maan osakkeet ovat ottaneet Kurodan viestin talousnäkymistä varovaisen positiivisesti vastaan.

Talousdatassa eilen Saksan IFO-indeksi ei antanut merkittävästi uutta kuvaa maan taloustilanteen näkymistä. Nykytilannetta kuvaava komponentti oli jokseenkin vahva, mutta tulevaisuuden odotukset osuivat odotuksiin. Talouskasvua saattaa uhata uudet turvallisuushuolet ja niiden mahdollinen heijastuminen Merkelin kannatukseen.

Yhdysvalloissa palvelualojen ostopäällikköindeksi jatkoi hyvällä tasolla joulukuun osalta. Yellen maalaili vuoden viimeisessä puheessaan maan työmarkkinan olevan vahvin vuosikymmeneen.

Päivän sentimenttiä tulee ajamaan paitsi Euroopan traagisten tapahtumien sulattelu myös se, miten markkinat tulkitsevat Italian hallituksen pyynnön jolla se hakee parlamentilta valutuutusta 20 miljardin euron potille pankkien pääomitukseen. Tästä tullaan kuulemaan tänään vielä lisää. Loppuviikon talousdata tulee painottumaan huomiselle ja torstaille – tänään rauhallisempaa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Luvassa vilkas päätös vuodelle
Seuraava
Markkinoilla hiljaista, mutta kurssit jatkavat hiipimistään ylös