21.12.2016

  • Uutisvirta alkaa hiljentyä lomia kohti…
  • …mutta Italian pankeilla kiire ei ole hellittämässä
  • Osakeindeksit (varsinkin Euroopassa) ovat yliostettuja

Yhdysvalloissa öljyvarastot pienentyivät hieman ja öljyn hinta kehitti vaihteeksi nousupäivän. Muutenkin riskisentimentti jakseli kohtalaisesti. Lomat lähestyvät ja uutiset vähenevät. Makrodatassakin oli eilen hiljaista – ”no news is good news”? Iso-Britannian pääministeri May puhui Brexitistä ja vakuutteli aikomuksiaan neuvotella sopuisa EU-ero. Parin vuoden prosessista (vähintään) tulee olemaan kysymys.

Osakkeet nousivat eilenkin vajaan puoli prosenttia sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Teknisten mittarien paukkuminen selvästi yliostetuilla tasoilla ei tunnu kiinnostavan markkinoita tippaakaan. Volatiliteetti on erittäin alhaalla: S&P 500:n VIX on 11,45 (12 kk haarukka 11,02 – 32,09) ja Euro STOXX 50:n V2X on 14,88 (14,71 – 42,27).

Joillain on aikaa ja mielenkiintoa jännittää sitäkin, että pääseekö Dow Jones 20 000 pisteeseen. Eilen päädyttiin 19 974 pisteeseen. Mitään todellista merkitystä asialla ei ole.

Dollari kävi hetkellisesti jo 1,036 tasoilla, mutta nyt ollaan pakiteltu takaisin 1,04 tason pintaan. Aasiassa uusi päivä on lähtenyt käyntiin myös pääasiassa nousutunnelmissa. Euroopassa avataan pari prosentin kymmenystä miinukselle.

Suomiyhtiöistä Outotec antoi eilen tulosvaroituksen. Yhtiö ilmoitti tiettyjen projektien kustannusten menneen yli budjetin noin 40 miljoonalla eurolla. Kyseessä on samat projektit, joiden kanssa oli ongelmia myös viime kvartaalilla. Huolestuttava viesti etenkin siksi, että yhtiö oli jo kertaalleen ilmoittanut ongelmien olevan ratkaistu.

Italialaisilla pankkiireilla lienee joululomat peruttu. Banca Monte dei Paschi di Siena ilmoitti onnistuneensa keräämään 500 miljoonaa, mutta samalla markkinoille tihkui huhuja osakeannin todennäköisesti epäonnistuvan. Myös Italian valtion suunnitteleman 20 miljardin pelastuspaketin huhuttiin olevan riittämätön. Yhden tai useamman pankin kansallistaminen on erittäin mahdollinen vaihtoehto ja asiasta saatetaan kuulla vielä tämän vuoden puolella.

Tänään kalenterissa euroalueen kuluttajaluottamusluvut ja Yhdysvalloista vanhojen asuntojen kauppojen määrä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Terrorismiepäilyt varjostavat, mutta markkinat eivät ole taipuneet
Seuraava
Jenkki-inflaatio jatkaa kiihtymistään?