09.05.2017

  • S&P 500 -indeksin volatiliteetti alimmillaan yli 20 vuoteen
  • OPEC 22.5. ja EKP 8.6.
  • Talousdatan suhteen hiljaista ennen perjantaita

S&P 500 -indeksin optiomarkkinan volatiliteettia mittaava VIX-indeksi päätyi eilen alle 10 pisteen. Sitä ei nähdä ihan joka päivä. Viimeksi lähes 25 vuotta sitten. Onko markkinoilla siis nyt vähiten riskejä yli 20 vuoteen? Sitä voi jokainen miettiä. Minä en vastausta tiedä, mutta markkinahinnoittelusta on helppo katsoa, että suojien ostaminen kurssilaskua vastaan on nyt ”kaikkien aikojen polkumyynnissä”.

Pohjanoteerausten sarjassa ainoa mikä pääsee edes lähelle VIX:iä on Suomen jääkiekkomaajoukkue. Toisaalta, koko MM-turnaus on kärsinyt inflaatiota niin paljon, että jos joku sen osaisi tehdä niin siitä voisi maailmantalouteen lohkaista edes pikku siivun.

Osakkeet laskivat eilen Euroopassa muutamalla prosentin kymmenyksellä. Yhdysvalloissa jäätiin muuttumattomille tasoille. Talousdatasta saatiin suuntaa vain vähän: Saksan tehdastilaukset jatkoivat hyvää kehitystään maaliskuussa. Iso-Britannian huhtikuun vähittäiskauppa yllätti markkinat vahvuudellaan, mutta Brexit saattaa vielä sotkea (tämänkin suhteen) pakkaa. Mikäli työvoiman liikkuvuus tulee heikentymään, on vähittäiskauppa erittäin potentiaalinen kärsijä.

Keskuspankkiireista olivat eilen äänessä EKP:n Mersch ja Weber, joiden mukaan (epäsuorasti) korkojen nosto lähestyy. Vastaanottimet kannattaa avata EKP:n kokoukseen 8.6. ja kuunnella sitten mitä ovat mieltä. Sitä ennen puhuvat mitä puhuvat.

Raaka-ainemarkkinoilla meno vähän rauhoittui eilen. Saudi-Arabia ja Venäjä sanoivat eilen suoraan, että he voivat jatkaa tuotantorajoitteitaan ensi vuoden puolelle, mutta öljyn hinta ei vielä näistä puheista jaksanut suuremmin innostua. OPEC:in kokous 22.5. Wienissä tullee tarjoamaan seuraavan suunnan öljylle.

Viikon merkittävimmät datapisteet antavat odottaa itseään perjantaille. Tänään vuorossa vain Yhdysvaltojen pienyritysten luottamus, josta ei huhtikuun osalta liikoja odotella. Jenkkimakro jatkaa siis kivenä markkinoiden kengässä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Euroopassa poliittisen populismin paras terä tylsymässä
Seuraava
Trumpin edesottamuksiin alkaa jo tottua