08.05.2017

  • Macron selvään voittoon
  • Markkinat ovat suhtautuneet tulokseen rauhallisesti
  • Kiinan kasvu suurennuslasin alla

Viime viikko päättyi nousutunnelmissa, mutta tänään aamulla suunta Euroopassa lievästi miinukselle. Macronin vaalivoitto oli niin selvä, että lisäboostin antajaksi riskisentimenttiin sen toteutumisesta ei enää ollut. Macronin uudistushaluista ei pitäisi homman jäädä kiinni, mutta aidosti toimintakykyisen hallituksen muodostaminen voi olla haastavaa. Sekään ei toki mitenkään ennenkuulumaton tilanne ole, eikä tilanne minkä kanssa Macronin Ranska ei pärjäisi.

Vaikka sijoittajien kannalta saatiin hyvä lopputulos jännittäville vaaleille, elämä jatkuu ja seuraavaksi jännitetään Italian tilannetta. Riskinä markkinoiden kannalta on populistisen Viiden Tähden Liikkeen nousu valtaan. Ennenaikaisista parlamenttivaaleista on kuulunut huhuja aikaisempaa vähemmän, eli ensi vuodelle mennee se jännitysnäytelmä.

Saksassa järjestetään liittopäivävaalit syyskuussa. Merkelin kannatus on nousussa. (Kyseenalaista) vaihtoehtopolitiikkaa mellastavat ovat menettämässä asemiaan.

Politiikasta talouteen: viime viikon tärkein datapiste oli Yhdysvaltojen virallinen huhtikuun työmarkkinaraportti. Maaliskuun pettymyksen (vai jopa tilastovirheen?) jälkeen palattiin ”normaaliin päiväjärjestykseen”. Työpaikkojen määrä raportoitiin hyvälle yli 200,000 tason paremmalle puolelle, mutta palkkojen kehitys ei edelleenkään aiheuta spontaaneja riemunkiljahduksia. Markkinaliikkeet jäivät vaisuiksi.

Tänään makrodataa on saatu jo Kiinasta. Kuten laskevista raaka-aineiden hinnoista on jo hieman osannut pelätä, tuonti ja vienti jäivät Kiinassa heikoiksi myös huhtikuussa. Lisävelkaantumisen kontrollointi vie väkisinkin paukkuja pois talouskasvun tukemisesta, eli jos nyt pitäisi veikata, niin Q2-talouskasvu Kiinassa tulee jäämään Q1-tasoista.

Viime viikko oli talousdatan osalta vilkas – nyt on vuorossa hiljaisempi viikko. Loppuviikosta saadaan inflaatiodataa jenkeistä ja euroalueelta teollisuustuotannon kehitys. Isot keskuspankit eivät ole viikon agendalla mukana.

Jos näkemysosioon saa luvalla tarjota sen yleisimmän vaihtoehdon, niin osakkeet ja korot jatkavat hiipimistään ylös, mutta varsin loivalla kulmakertoimella. Nousupainetta on mielestämme (molemmissa) euroalueella Yhdysvaltoja enemmän, joka jarruttanee dollarin vahvistumista, joka lisännee kehittyvien markkinoiden tuottopotentiaalin realisoitumista.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Raaka-aineet nyt halvimpia noin vuoteen
Seuraava
Riskimittareissa nähtiin yksi aikakautemme ennätys