05.05.2017

  • Öljy ja metallit lisää alas
  • Trump sai terveydenhuoltouudistuksensa senaattiin
  • USA:n huhtikuun työpaikat päivän tärkein luku

Raaka-aineet jatkavat laskussa ja korot nousevat. Siinä yksi yhtälö, joka ei ihan joka päivä markkinoilla toteudu. Osakkeet pitävät samalla tasoistaan kynsin hampain kiinni.

OPEC:in tuotantoleikkausilmoituksen aiheuttama optimismi on muisto vain ja lisäksi Yhdysvaltojen varastotasot ovat erittäin korkealla ja liusketuotanto kasvaa. Metallien osalta suunta on ollut sama kuin öljyllä. Laskukärjessä rautamalmi. Laajasti tarkasteltuna voidaan todeta, että raaka-aineet ovat nyt halvimmillaan noin vuoteen. OPEC arpoo tuotantomääriä seuraavaksi kokouksessaan 25.5.

Katseet saattavat lopulta kääntyä (jälleen kerran) Kiinaan. Maan talouskasvu on merkittävin raaka-aineiden kysyntää pyörittävä moottori. Jos ja kun maan luotonanto kiristyy tulee se jarruttamaan talouskasvua.

Trumpin hallinnon esitys terveydenhuoltouudistuksesta meni eilen läpi edustajainhuoneesta niukasti äänin 217-213. Senaatti tulee olemaan kovempi pähkinä murrettavaksi. Republikaanien enemmistö on siellä niukka (52-48) ja puolueen sisällä on edelleen vastustusta lakialoitetta kohtaan. Terveydenhuoltoreformi olisi tärkeä rahoituksen lähde luvattuihin verohelpotuksiin.

Eilisistä markkinakommenteista on syytä nostaa esiin EKP:n pääekonomisti Praetin lausunto, jonka mukaan EKP:lla tulee kesäkuun kokouksessaan (8.6.) olemaan mahdollisuus antaa aikaisempaa tarkempaa informaatiota riskien jakautumisesta talouskasvun suhteen. Odotamme, että keskuspankki antaa 8.6. aikaisempaa tarkemman ja konkreettisemman ohjauksen.

Talousdatassa saadaan tänään viikon tärkein luku, eli Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinatilastot. Maaliskuussa uusien työpaikkojen määrä jäi alhaiseksi, mutta aikaisemmin tällä viikolla saatujen ADP:n lukujen perustella on syytä olettaa, että maaliskuu jäi kertaluonteiseksi poikkeamaksi. Puhtaasta tilastointivirheestäkin on spekuloitu.

Sunnuntaina sitten Ranskan vaalien toinen kierros, josta Macron tullee kuittaaman presidenttiyden. Kiva juttu markkinoiden kannalta, mutta mikäli raaka-aineet tästä vielä jatkavat merkittävästi alas, ja Kiinan talouskasvuhuolet oikeasti alkavat nostaa päätään, on se yksi lysti kuka Galliassa kukkona häärii.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Macron vahvisti asemiaan entisestään eilisessä tv-väittelyssä
Seuraava
Euroopassa poliittisen populismin paras terä tylsymässä