04.05.2017

  • Macronista tulee presidentti ilman mykistävää yllätystä vaalipäivänä
  • Markkinat varovaisen positiivisina
  • Huomenna kaikki katseet jenkkien työmarkkinadatassa

Sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron voitti eilisen tv-väittelyn sekä gallupien että markkinoiden mukaan. 63 % vastanneista piti Macronia vakuuttavampana ja miehen vedonlyöntimarkkinasta johdettu voiton todennäköisyys nousi jo yli 90 %:n.

Markkinat avaavat tänään Euroopassa puolisen prosenttia plussalle, kun väittelyssä ei tapahtunut mitään dramaattista ja asetelmat jopa vahvistuivat Macronin kannalta. Edes Kiinan heikohkoiksi jääneet PMI:t eivät tunnu riittävän hetkauttamaan ostointoa.

Nyt oikeastaan jännitetään enää sitä, miten markkinat tulevat reagoimaan miehen vaalivoittoon. Muistetaan, että ensimmäisen kierroksen odotettu lopputulos sai jo aikaan ylisuurelta tuntuneen helpotusrallin. Myös EU:n ja Iso-Britannian välinen keskinäinen nokittelu Brexit-neuvottelujen ympärillä hieman nostaa epävarmuutta. Vieläkö riskimarkkinassa riittää virtaa?

Toisaalta, volatiliteetti on jo nyt niin huolettomilla tasoilla, että riskisentimentin merkittävä lisäkohentuminen toisi volan jo historiallisen alas. Euroalueen osalta tämä skenaario on vielä jollain tapaa nähtävissä, mutta Yhdysvaltojen hieman tökkimään alkanut makrodata yrittää laittaa kapulaa rattaisiin.

Jatkamme joka tapauksessa positiivisina euroalueen osakkeista. Macronin (oletettua) vaalivoittoa ei myyntisignaalina voi nähdä missään skenaariossa.

Tänään poliittista agendaa myös Yhdysvalloista, kun Trumpin masinoima ehdotus terveydenhuoltojärjestelmän uudistamiseksi menee edustajainhuoneen äänestykseen. Suhtaudumme skeptisesti ehdotuksen kykyyn läpäistä etenkin senaatti.

Talousdatassa tänään euroalueen vähittäiskauppaluvut ja Yhdysvaltojen tehdastilaukset. Huomenna ison viikon tärkein luku, kun jenkkien viralliset työmarkkinatilastot julkaistaan. Kuten todettua, maaliskuu jäi pannukakuksi ja hyvä huhtikuu toisi merkittävää helpotusta muuten hieman vaisuun USA:n makrosentimenttiin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fedin kokous ja euroalueen Q1 BKT-kasvu
Seuraava
Raaka-aineet nyt halvimpia noin vuoteen