11.04.2018

  • Eilen pienoinen helpotusralli
  • USA:n Q1 tuloskausi alkaa perjantaina
  • Euroalueen talousdata jatkaa heikkona

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä kauppasuhdekeskusteluissa sävy on kääntyi ainakin hetkellisesti sovittelevammaksi ja termiä ”yhteistyökin” on väläytelty. Tosin väläyttäjä oli stabiili nero Trump, joten tänään kun presidentti herää voi tilanne olla jo jotain muuta. Twitteristä melkein kannattaa seurata ensi kommentit. Eilen aamutwiitti tuli CAPS LOCKILLA kirjoitettuna, joten tunteen paloa ainakin tuntuu olevan.

Markkinat olivat tästä vireen muutoksesta kuitenkin selvästi helpottuneita ja riskinottohalukkuus oli eilen vaihteeksi nousussa. Pitkä tie on kuitenkin vielä edessä ja kuten kaikissa saippuaoopperoissa yllättäviä käänteitä on varmasti vielä tulossa. Markkinakommenteissa näkyi myös kommentteja sen puolesta, että Kiinan Xin lausuntoja on ymmärretty väärin eikä hän olisi mihinkään liennyttelyyn lähtemässä ensinkään.

Lusikkansa soppaan tulee alkaen perjantaina työntämään osakemarkkinoiden kannalta se kaikkein tärkein asia eli yritysten tulokset. Perjantaina raportoi nippu yhdysvaltalaisia pankkeja ja siitä alkaa USA:n Q1-tuloskausi. Euroopassa tullaan perinteisesti hieman aikataulullisesti perässä. S&P 500 indeksi yhtiöille odotetaan peräti 15 % tuloskasvua, johon viittasimme myös maanantain markkinakatsauksessamme. Rima on siis ihan rehellisesti aika korkealla. Kaikki veroaletkaan eivät vielä ole luvuissa sisällä. Odotuksista jääminen on viime kvartaaleina aiheuttanut keskimäärin suurempia kurssilaskuja kuin niiden ylittäminen. Odotamme saman moodin jatkuvan. Volatiliteetti siis tuskin on ainakaan laskemassa lähiviikkoina mihinkään, eli kannattaa salkuissa edelleen muistaa laaja ja aito hajautus. 

Venäjän ruplan heikkeneminen on mietityttänyt maassa liiketoimintaa harjoittavien suomalaisten yhtiöiden tulosten suhteen. Rupla on tällä hetkellä noin 20 % heikompi kuin mitä se oli viime vuonna keskimäärin. Taaleri Sijoitusideoista löytyvälle Nokian Renkaille ruplan kurssilla ei ole vaikutusta käytännössä ensinkään, koska yhtiöllä on tuntuva määrä paikallista tuotantoa ja siten ruplissa myös kuluja. Pidemmässä juoksussa toki heikko rupla on huono asia kaikelle kuluttajavetoiselle kysynnälle ja inflaatioriskit kääntyvät sen nousun puolelle. Muista yhtiöistä heikko rupla aiheuttaa selviä vaikeuksia etenkin rakennusyhtiö SRV:lle.

Heikon talousdatan putki euroalueelta jatkui eilen, kun Ranskan ja Italian teollisuustuotannot jäivät odotuksista. Tänään ohjelmassa Yhdysvaltojen kuluttajainflaatio, jonka odotetaan kehittyneen 0,0 % kuukausitasolla ja pohjainflaation +0,2 %. Vuositasolla pohjainflaatio olisi täten 2,1 %. Fedin avomarkkinakomitean edellisen kokouksen pöytäkirjat julkaistaan tänään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiinan Xi teki kädenojennuksen
Seuraava
Syyrian tilanteen eskaloituminen ja kauppasotapelot kilpailevat otsikkotilasta