12.04.2018

  • Trump uhkaili vastatoimenpiteillä
  • Fedin nostotahti ei vaikuta olevan rauhoittumassa – pikemminkin päinvastoin
  • Italiassa hallitusneuvottelut odotetun vaikeat

Fed avomarkkinakomitean edellisen kokouksen pöytäkirjoista välittyi kuva vahvasta kasvusta ja inflaatiosta. Vaikea on tämän perusteella olla muuta kuin hieman haukkamainen, eli uskoa nousevaan korkokuvaan. Muutamat Fedin jäsenet jopa avoimesti kannattivat aikaisemmin indikoitua kireämpää nostotahtia. Myös rahapolitiikan talouskasvua hillitsevän roolin korostamisesta retoriikassa ”jossain kohtaa tulevaisuudessa” keskusteltiin.

Miljoonan taalan kysymys on kuinka korkealle sitten korot voivat nousta ilman että se saa kasvun takkuamaan. Samalla korkokurvi tasaantuu tasaisen tappavaa vauhtia.

Rahapolitiikka ja korkotasospekulaatiot jäivät kuitenkin eilen taka-alalle, kun Syyrian tilanne valtasi palstatilaa. Vaihdettiin siis negatiivisesta kauppaostapelkoteemasta toiseen negatiiviseen. Markkinat jäivät siksi kautta linjan eilen hieman miinukselle. Trump uhittelee ilma-iskuilla ja Venäjä luonnollisesti ne tuomitsee. Joku reaktio USA:n toimesta tuntuu joka tapauksessa väistämättömältä, eli ilmassa lienee kohta muutakin kuin twiittejä.

Italiassa viimeisin käänne (tyhjää polkeneissa) hallitusneuvotteluissa on se, että presidentti Mattarella olisi antamassa vetovastuun oikeistopuolue Legan (ent. Pohjoinen liiga) johtaja Salvinille. Näin siis mikäli koalitioneuvottelut eivät johda mihinkään. Ja kokemus osoittaa, että harvoin ne Italiassa johtavat. Markkinat ilmaisivat kantansa tähän myymällä hieman Italian valtionlainoja.

Näitä puheenaiheita jos miettii, niin aika vähissä ovat triggerit riskisentimentin äkilliselle kohoamiselle. Toisaalta poliittisten kahinoiden takia ei lähtökohtaisesti kannata riskiä merkittävästi myydäkään. Ja on Trumpinkin lausunnoissa (aivan kuten Kiinan Xinkin) myös liennyttäviä elementtejä havaittavissa. Huomenna saadaan ensimmäiset datapisteet Q1 tuloskaudesta. Tulisikohan sieltä jotain positiivista?

Talousluvuissa eilen USA:n kuluttajainflaatio jäi neutraaliksi suhteessa odotuksiin. Osakkeet laskivat ja turvasatamat olivat suosiossa. Öljy nousi korkeimmalle tasolleen kolmeen vuoteen. Tämä tukee Venäjän taloutta, mutta talouspakotteet ja riski uusista sellaisista hankaavat vastaan talouden kehittymiselle. Maan osakemarkkinat eivät ole toipuneet alkuviikon äkillisestä laskustaan.

Tänään agendalla tärkeimpinä euroalueelta helmikuun teollisuustuotanto ja Yhdysvalloista vain maaliskuun tuontihinnat. Keskuspankkiireista Bundesbankin Weidmann, EKP Coeure ja Fedin Kashkari äänessä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Q1 tuloskausi astumassa fokukseen kauppasotapuheiden rinnalle
Seuraava
Sijoitusvinkki: Lopeta Trumpin twiittien seuraaminen