10.04.2018

  • Trump on saamassa syyn astua neuvottelupöytään.
  • Venäjän osakemarkkinoilla räsähti.
  • Euroalueen talousdata ei esitä toipumisen merkkejä.

Kiinan presidentti Xi piti tänään puheen, jonka yleissävy oli selkeän rauhoitteleva ja se lisäsi markkinoiden uskoa sopuratkaisun syntymiseen ja pienensi mielestämme täysimittaisen kauppasodan syttymisen todennäköisyyttä. Xi lupasi kehittää immateriaalioikeuksien suojaa Kiinassa sekä jatkaa markkinoiden avaamista.

Xin vastaantulo antaa mielestämme Trumpille juuri hänen tarvitsemansa mahdollisuuden astua neuvottelupöytään ”voittajana” ja ottaa kunnian onnistuneesta neuvottelustrategiastaan. Eiköhän herran Twitteriin jotain kommenttia ilmaannu jahka aamu Washingtonissakin sarastaa.

Markkinoilla liikkuu myös huhuja, joiden mukaan Kiina olisi valmistelemassa toimenpiteitä valuuttansa heikentämiseksi osana kansainvälisen kaupan strategiaansa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämän kaltaisten toimenpiteiden houkuttelevuutta vähentää merkittävästi riskit pääomapaosta, jonka välttäminen on varmasti maan intressissä. On myös epäselvää, paljonko maltillinen valuutan heikentäminen edes kasvattaisi vientiä. Mikäli Kiina tähän vaihtoehtoon kuitenkin päätyy, tulisi se todennäköisesti heikentämään muitakin kehittyvien markkinoiden valuuttoja. Pidämme koko skenaariota kuitenkin jokseenkin epätodennäköisenä.

Venäjällä osakemarkkinat laskivat eilen lähes 10 %, kun Yhdysvallat langetti maalle uusia pakotteita. Tällä kertaa ne ulottuivat paitsi nimettyihin oligarkkeihin myös suoraan muutamiin heidän hallitsemiinsa yhtiöihin. Syyrian tuoreet tapahtumatkaan eivät varsinaisesti Venäjälle sijoittamisen sentimenttiä paranna. Näkemyksemme on, että melko rajulta päiväliikkeeltä silti tuntui, varsinkin kun lisäpakotteet eivät mitenkään odottamattomia olleet.

Euroalueen muutenkin heikentyneeseen talousdataan saatiin eilen uusi huono luku, kun Saksan vienti supistui helmikuussa 3 % tammikuuhun nähden. Vahvan euron tuoman vastatuulen lisäksi tulee huomata se, että kauppasotahuolet alkavat nyt näkyä myös luvuissa. Tätä teoriaa tukee myös se, että pikkupräntit paljastavat viennin takunneen etenkin raskaammissa teollisuushyödykkeissä, eli investointipäätöksiä on mielestämme selvästi lykätty nousseen epävarmuuden takia.

Seuraavan ainakin noin kuukauden ajan kannattaa varautua siihen, että talousdata tulee olemaan hieman normaalia pehmeämpää kun epävarmuus ui raportoituihin lukuihin asti. Mikäli kauppasota-asiaan saadaan kuitenkin neuvotteluratkaisu, ei tulevasta arviolta parin kuukauden pehmeästä datasta tarvitse kuitenkaan erityisen huolissaan olla.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Eilinen helpotusralli jäi lyhyeksi iloksi
Seuraava
Q1 tuloskausi astumassa fokukseen kauppasotapuheiden rinnalle