26.09.2016

  • Panokset kovenevat - paljon äänestäjiä vielä kahden vaiheilla
  • Ensimmäinen väittely aamuyöllä
  • Perjantain lasku markkinoilla jatkuu tänään


Yhdysvaltojen presidentinvaali huipentuu tänään alkaviin väittelyiden sarjaan. Suuri osa äänestäjistä ei ole vielä päättänyt kantaansa, joten gallupeissa saatetaan nähdä suurtakin heiluntaa sitä mukaan kun väittelyt etenevät. Tällä hetkellä Clinton johtaa, mutta vain niukasti (ACB News 25.9. gallup: Clinton 46 %, Trump 44 %). Clinton kannatus ”piikkasi” elokuun puolivälissä ja sen jälkeen momentum on ollut Trumpin puolella. Lisäksi gallupien mukaan ns. vaa’ankieliosavaltioita on nyt määrällisesti enemmän kuin muutamissa aiemmissa vaaleissa.

Markkinoille vaalit aiheuttanevat ylimääräistä hermostuneisuutta. Clinton olisi markkinoille turvallisempi ja parempi vaihtoehto. Ensimmäinen suora tv-väittely alkaa huomenna aamulla klo 4:00 Suomen aikaa.

OPEC kokoontuu Algeriassa alkaen tänään ja päättyen keskiviikkona. Joidenkin huhujen mukaan saudit olisivat jo myöntyneet tuotannon jäädytyksiin, mutta katsellaan nyt rauhassa ja odotellaan virallisia lopputulemia.

Perjantaina euroalueen PMI 52,9 pistettä osui käytännössä odotuksiin (52,8), mutta Yhdysvalloissa teollisuuden flash-PMI jäi odotuksista. Ranskan vahvat luvut pistivät silmään euroalueen osalta. Keskuspankkiireista Fedin Rosengren puhui hallittujen nostojen puolesta ja Kaplan kertoi olevansa enemmän odottelumoodissa. Draghi puhuu tänään Brysselissä klo 17:00.

Tällä viikolla makrossa on ennen kaikkea lisää luottamuslukuja. Tänään Saksasta IFO ja huomenna jenkeistä kuluttajaluottamus. Torstai on viikon vilkkain päivä talousdatan suhteen.

Viikko on alkamassa laskutunnelmissa, eli sama suunta jatkuu kuin mihin Yhdysvalloissa perjantaina päädyttiin. Öljyssä pientä toipumista perjantain jyrkästä noin 4 % laskusta, mutta osakkeet Aasiassa ja Euroopassa noin prosentin alas. Eurotaalassa ja koroissa ei suuria liikkeitä.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fedin kevennys kelpasi markkinoille
Seuraava
Clinton otti ensimmäisen erän