27.09.2016

  • Ensimmäinen vaaliväittely (kolmesta) takana
  • Saksasta hyvää ja huonoa
  • Pankit jatkavat valokeilassa

Yhdysvaltojen historian eniten seurattu vaaliväittely kahden historiallisen epäsuositun ehdokkaan välillä pyöri melko odotetuissa teemoissa. Merkittävistä uusista linjanvedoista ei kuultu. Clinton ihmetteli Trumpin veronpalautuksia ja Trump oli kiinnostunut Clintonin vanhoista sähköposteista. Henkilökohtaisuudet ja provosointi vaikuttivat olevan kandidaattien mielestä tärkeämpiä teemoja kuin esimerkiksi turvallisuus- ja talouspolitiikka.

Yhtä kaikki, se millä on merkitystä ovat gallupit, ja niiden mukaan Clintonin suosio kasvoi. CNN oli ensimmäisten joukossa julkaisemassa uusia tuloksia ja niiden mukaan 62 % oli Clintonin väittelyvoiton kannalla ja 27 % Trumpin. Anekdoottina mainittakoon, että 40 vuoteen ei ole presidentinvaalia Yhdysvalloissa voitettu sen jälkeen, kun ehdokas on ollut takamatkalla ensimmäisen väittelyn jälkeen.

Markkinoilla tämä lopputulos kelpasi. Riskimomentti on aamun valjettua aavistuksen pirteämpi kuin parin edellisen päivän aikana. Kehittyvien markkinoiden valuutat, jotka ovat ehkä paras mittari tässä yhteydessä, ovat vahvistuneet selvästi.

Saksassa huolia aiheuttaa Deutsche Bankin pääomien riittävyys ja se, että Merkel ei valtion kassasta apuja lupaile. Sielläkin vaalien lähestyminen vaikuttaa? Positiivisella nuotilla Saksasta kuului eilen talouden sentimenttiä mittaava IFO-indeksi, joka oli selvästi odotuksia parempi.

Italiassa kansanäänestetään 4.12. aiheena hallituksen toimivallan lisääminen. Grillon (EU-vastainen) porukka on tällä hetkellä maan suosituin puolue – tosin äänestyksen suhteen päättämättömiä on gallupien mukaan vielä kymmeniä prosentteja kansasta. Mikäli äänestyksen tulos on ”Ei” saisivat markkinat siitä uuden hyvän syyn huolestua euroalueen kehityksestä.

Basware nimitti eilen toimitusjohtajakseen Vesa Tykkyläisen ja Nokian Renkaiden Ari Lehtoranta siirtyy tämänaamuisen ilmoituksen mukaan Caverioniin.

Iso-Britannian yrityslainaostot alkavat tänään. EKP:n vastaava ohjelma on ollut päällä kesäkuusta alkaen. Päivänpolttava puheenaihe onkin, tulevatko viimeaikaiset spekuloinnit tarkoituksellisesta korkokäyrän jyrkentämisestä missä määrin realisoitumaan. Implikaatiot tulisivat tässä tapauksessa näkymään myös osakemarkkinoilla. Ehkä historia toistaa itseään ja pankkien tukemiseen keksitään (jälleen kerran) keinot?

Eilisen laskupäivän vahingoista on jo aamun alkumetrillä pyyhitty osa pois. Euroopassa mennään noin puolen prosentin nousussa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Presidenttivaalin loppusuora aukeaa
Seuraava
Markkinat hengähtivät – OPEC:ilta ei uutta