29.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Powell: korkotaso on vain vähän alle neutraalin tason 
  • Osakemarkkinat selvään nousuun Yhdysvalloissa 
  • Sijoittajien huomio seuraavaksi jälleen kauppasotaan ja G20 kokoukseen 

Fedin puheenjohtaja Powellin näkemyksen mukaan korkotaso on vain vähän alle neutraalin tason – seurauksena markkinoiden koronnosto-odotukset alas ja osakemarkkinat ylös kun neutraalin tason lähestyessä Fedin on helpompi pysäyttää koronnostosykli. Viestinnässä on sikäli iso ero, että vielä lokakuun alussa Powell indikoi, että ”olemme kaukana neutraalista tasosta”. Powell korosti myös viimeaikaista viestintää enemmän, että Fed aikoo seurata tarkasti talousdatan kehittymistä. Markkinat odottavat edelleen, että joulukuussa nostetaan korkoja vielä kerran ja ensi vuodelle reilua yhtä koronnostoa, kun taas edellisten Fedin korkopolun pisteiden mediaanin mukaan ensi vuodelle koronnostoja olisi tulossa kolme. 

Osakesijoittajat riemastuivat Yhdysvalloissa ja lennättivät S&P:n lopulta 2,3 % nousuun. Optimismi ei kuitenkaan kantanut Aasiaan asti jossa Kiinan pörssit laskivat pyöreästi prosentin verran, mutta Euroopassa pörssit avasivat pieneen nousuun. 

Powellin jälkeen sijoittajien huomio on jälleen kääntynyt G20 kokoukseen ja kauppasotaan. Kiinasta kantautuvien raporttien mukaan Xi olisi tarjoamassa sopimusta jossa Yhdysvaltalaisyrityksille annettaisiin helpompi pääsy Kiinan markkinoille ja parempaa suojaa patenteille sekä immateriaalioikeuksille. Trump uhkaili jälleen korkeammilla, jopa 40 % tuontitulleilla autotuonnille Kiinasta. Yhdysvaltojen kauppavastaava Lighthizer puolestaan kritisoi Kiinan autotariffeja törkeiksi ja kertoi, ettei Kiinalta ole tullut mielekästä sopimusehdotusta ennen G20 kokousta. 

Muissa uutisissa Yhdysvalloista raportoitiin myös Q3 BKT –luvut jotka osuivat odotuksiin 3,5 %:ssa. Raakaöljyn WTI laatu puolestaan laski jälleen 2,5 % päätyen 50,29 dollariin. Kiinassa uuden sellufutuurin (joka laski kahtena ensimmäisenä kauppapäivänä -10% ja -6 %) lasku pysähtyi, potentiaalisesti hieman rauhoittaen metsäyhtiöiden liikkeitä. 

Tänään julkaistaan BKT lukuja mm. Ranskasta, Ruotsista ja Sveitsistä ja työttömyys- ja inflaatiolukuja Yhdysvalloista. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Odotteleva tunnelma – viikonloppuna G20-kokous
Seuraava
Pörsseissä oli välipäivä G20 kokouksen alla
Miikka Kuusi