28.11.2018

  • Markkinat eilen ilman yhtenäistä suuntaa
  • Suomen metsäyhtiöt ja Euroopan autosektori paineessa
  • Fedin Powell tänään äänessä

Eilinen uutisvirta ja tapahtumat muutenkin olivat aika vähissä. Riskisentimentti oli varovaista eikä markkinoilla ollut selvää suuntaa. Osakkeet Euroopassa pienelle miinukselle, mutta Yhdysvalloissa selvittiin plussalle. Defensiiviset sektorit kuten välttämättömät kulutustavarat, yhdyskuntapalvelut ja terveydenhuolto nousivat eniten. Saksasta kumpusi huhuja Trumpin suunnittelevan lisää tariffeja tuontiautoille ja STOXX 600 Auto & Parts sektori-indeksi laski 2,5 %.

Kiinasta kuultiin sellun hinnan laskusta ja suomalaiset metsäyhtiöt ottivat siitä aika reippaasti vielä lisää takapakkia. Sellukapasiteetti hiljalleen kasvaa ja kysyntähuolet nostavat päätään kun riskit globaalin kasvun hidastumisesta nousevat. Lokakuun alusta suomalaisten metsäyhtiöiden (UPM, Stora Enso, Metsä Board) kurssit ovat laskeneet noin 30 % per yhtiö.

Talousdataa saatiin eilen vain USA:n kuluttajaluottamuksen osalta, joka pärjäsi yllättävänkin hyvin muutoin hieman happanevassa makrosentimentissä. Joulumyynnistä voi kaikella kohtuudella odottaa melko vahvaa. Kauppasodan uhat toki hieman näkyvät myös jenkkikuluttajan tulevaisuudenodotuksissa. Seuraavaksi katsellaan uutta suuntaa G20-kokouksesta nyt viikonloppuna.

Uskomme, että markkinoillakin meno pysyy varovaisena ennen kuin tiedetään em. kokouksen lopputulemat. Odotuksissa tuntuu olevan jonkinlainen (edes nimellinen) kädenpuristus Trumpin ja Xin välillä mitä tulee kauppasodan eskaloitumiseen.

Brexit etenee Iso-Britanniassa parlamentin äänestykseen, mutta läpimeno sellaisenaan (Mayn neuvottelema diili) vaikuttaa hieman epätodennäköiseltä. Mikäli parlamentti antaa jonkinlaisen muutoksille ehdollisen hyväksymisen on paketti jälleen kerran täysin auki. Mahdollisista muutoksista saamme tietää ensi viikon aikana.

Tänään ei merkittävää talousdataa. Fedin Powell puhuu tänään. Odotuksissa on lähinnä se ottaako Fedin nokkamies markkinaliikkeisiin minkäänlaista kantaa.

Huomenna ja perjantaina vilkkaampaa, mm. USA:n palkkakehitys ja yksityinen kulutus, sekä euroalueen inflaatio ja Kiinasta ostopäällikköindeksit.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Toiveet Italian neuvottelujen etenemisestä saivat pörssit nousuun
Seuraava
Powellin kommentit tulkittiin kyyhkymäisiksi
Miikka Kuusi