30.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Viikonloppuna Trumpin ja Xi:n tapaaminen – saadaanko kauppasotaan helpotuksia? 
  • Fedin kokouksen pöytäkirjat allekirjoittivat Powellin puheen linjauksia 
  • Trumpin entinen lakimies Cohen tunnusti valehdelleensa Trumpin Venäjä-yhteyksistä 

Tänäänkin Päivän Polttavissa ykköspuheenaiheena on Amerikka, ja erityisesti Fed, Trump ja kauppasota. Kilometreissä mitattuna kaukainen aihe, mutta finanssimarkkinoilla Yhdysvallat on niin suuri ajuri ettei tämä yllätä. 

Pörsseissä oli G20 –kokouksen alla ”välipäivä”. Euroopassa pörssit olivat puolisen prosenttia ylös ja Yhdysvalloissa jäätiin nollan tuntumaan (EuroStoxx 50 +0,19 %, S&P500 -0,02 %). Liikkeet olivat maltillisia sijoittajien odottaessa lisätietoja kauppasodasta. Viikonloppuun on nyt asetettu jo ainakin jonkinlaisia odotuksia, kun Trump ja Xi saadaan samaan illallispöytään. Ainakin kättely varmaan saadaan aikaiseksi, mutta siitä on vielä matkaa sopuun. 

Eilen illalla julkistetut Fedin avomarkkinakomitean pöytäkirjat vahvistivat Powellin viestiä. Kuten Powellin keskiviikkoisesta puheesta kävi jo ilmi, Fed kokee, että Yhdysvalloissa lähestytään jo neutraalia korkotasoa. Pöytäkirjojen mukaan seuraava koronnosto tulee ”lähiaikoina”, mutta tämän, eli joulukuun koronnoston, markkinat ovat jo hinnoitelleet täysin. Kokouspöytäkirjoissa toistettiin myös Powellin viesti siitä, että jatkossa Fed seuraa entistä tarkemmin tulevan talousdatan kehitystä. Fedin viestintä on siis muuttunut siihen suuntaan, että koronnostosyksi saattaa jossain vaiheessa pysähtyä - eriyyisesti jos talousdata alkaa heikentymään. 

Yhdysvaltojen poliittisella rintamalla Trump joutui jälleen huonoon valoon, kun hänen entinen lakimies Cohen tunnusti valehdelleensa Trumpin liike-elämän Venäjä-yhteyksistä. Cohen kertoi, että erästä kiinteistöprojektia on valmisteltu vielä kesällä 2016 jolloin vaalikampanja on jo ollut selkeästi käynnissä. Trump on jatkuvasti kiistänyt yhteydet Venäjälle vaalikampanja aikana ja sytti eilen Cohenia ”heikoksi”, ja että Cohen yrittää vain neuvotella itselleen mahdollisimman lyhyen tuomion. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Powellin kommentit tulkittiin kyyhkymäisiksi
Seuraava
Trumpin ja Xin tulitauosta todennäköisesti vain lyhyttä helpotusta