05.12.2016

  • Italiassa kansa äänesti pääministeriä vastaan
  • Ensi vuonna Rankassa (ja Italiassakin?) vaalit
  • USA:n työmarkkina jatkoi vahvana

Italian kansanäänestys hallituksen toimivallan lisäämisestä kääntyi istuvaa pääministeriä Matteo Renziä vastaan. Todennäköistä onkin, että huolimatta siitä mikä oli äänestyksen kysymyksenasettelu, käytännössä kansa äänesti pääministerin luottamuksesta, joka toteuttaessaan lupauksensa tulee nyt eroamaan äänestystuloksen takia.

Markkinoille vaalitulos ei ollut se toivottu, mutta todennäköisenä tätä vaihtoehtoa ennakkogallupien mukaan pidettiin. Italian valtionlainojen korkoerot leventyvät vaalituloksen johdosta ja maan pankkien osakekurssit ovat paineessa. Laajemmat vaikutukset euroalueelle tulevat jäämään pieniksi ja kestoltaan lyhytaikaisiksi. Euron hetkellinen heikentyminen on jo suurelta osin korjannut takaisin.

Mitä Italiassa tapahtuu seuraavaksi? Parlamenttivaalit todennäköisesti aikaistuvat vuodesta 2018 ensi vuodelle. Istuva hallitus jatkanee siihen asti siten, että pääministeri vaihtuu. Valtiovarainministeri Padoan on vahvin ehdokas. Italian talouden kipeästi tarvitsemien rakenteellisten uudistusten ja pankkien markkinaehtoisen pelastamisen edellytykset heikkenivät vaalituloksen myötä.

EKP:lle vaalitulos tarkoittaa ceteris paribus kevyen rahapolitiikan ajan pitkittymistä.

Vaikka populistinen Viiden Tähden liike kansanäänestyksen voittikin, on enemmistö italialaisista edelleen EU-jäsenyyden kannalla ja spekulaatiot maan euroerosta ovat ennenaikaisia. Grillon joukkojen pitäisi saada merkittävä enemmistö parlamenttiin, jotta vaaditut perustuslakimuutokset voisivat mennä läpi. Siihen on vielä pitkä matka.

EU:lle seuraava puntari on ensi kevään Ranskan presidentinvaali.

Yhdysvalloista saatiin perjantaina positiivisempia uutisia, kun maahan syntyi noin odotuksia vastannut määrä (178 000) uusia työpaikkoja. Työttömyysaste laski 4,6 prosenttiin, vaikkakin osin osallistumisasteen lievän laskun tukemana. Palkkainflaatio ei edelleenkään ole toivotulla tasolla.

Markkinat avaavat rauhallisesti pikku miinukselle. Italian kansanäänestystulos ei vaikuta sijoitusnäkemykseemme.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trumpin aikakausi alkamassa myötätuulessa vahvan talouden siivellä
Seuraava
Rohkaisevia huhuja Italiasta ja positiivista talousdataa euroalueelta