07.12.2016

  • Italian vaalit mahdollisesti jo ensi vuonna
  • Euroalueelta vahvoja talouslukuja
  • EKP huomenna – odotuksissa osto-ohjelman jatko

Markkinoilla noustiin eilen Suomen itsenäisyyspäivän arvon mukaisesti. Tukea saatiin etenkin Italiasta, jossa viimeisten huhujen mukaan pankkien pääomitus olisi myötätuulessa. Ja ihmekös se olisi – on sitä ennenkin Välimeren alueen maiden pankkeja pelastettu. Uudet vaalit lähestyvät, mutta kukaan ei vielä tiedä ovatko ne jo heti vuodenvaihteen jälkeen vai myöhemmin. Ja onko sillä niin väliäkään? Italiassa ovat aina hallitukset vaihtuneet ennätystahtia.

Euroopan pankkisektorin osakkeet nousivat eilen vakuuttavan 5 %. Myös terässektorilla huomattavan positiivista liikettä hinnankorotuspuheiden rohkaisemana.

Toinen syy miksi riskimarkkinat olivat eilen vahvana: Saksan tehdastilaukset lokakuussa olivat selkeän positiivinen yllätys. Markkinat odottivat 0,9 % kasvua ja tilaukset nousivat peräti 4,9 %. Luku oli solidia jatkoa maanantaina julkaistulle euroalueen vahvalle vähittäismyynnin kehitykselle. Myös Yhdysvalloissa palvelualojen ISM nousi vuoden korkeimmalle tasolleen.

Korkomarkkinoilla nousu on pääasiassa jatkunut ja USA:n 10-v valtionlaina lähentelee jo 2,50 % tasoa, joka tulee todennäköisesti olemaan tekninen vastustustaso. Fedin nosto joulukuussa (14.12.) on jo hinnoissa ja nyt odotellaankin käytännössä vain sitä viestiä minkä keskuspankki noston yhteydessä antaa.

Euro on vaihteeksi pyristellyt kauemmas ”pohjistaan” 1,05 tason pinnasta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kolmas finanssikriisin jälkeinen yritys (aiemmat maaliskuussa ja marraskuussa 2015) 1,05 tasosta läpi epäonnistui sekin. Nyt mennään 1,071 lukemissa.

Tänään kalenterissa oikeastaan vain Yhdysvaltojen avoimien työpaikkojen määrää mittaava JOLTS-indeksi lokakuulta, mutta sekin on merkitykseltään varsin rajattu.

EKP:n kokous huomenna. Markkinat odottavat osto-ohjelman pidennystä kuudella kuukaudella, eli ensi vuoden syyskuun loppuun asti. Mikäli EKP mitenkään indikoi osto-ohjelman lopettamisen olevan jo käsillä, nostaisi se korkoja, mutta pidämme tätä erittäin epätodennäköisenä vaihtoehtona.

Odotamme melko rauhallista pörssipäivää – huomista EKP:ta odotellaan jo. Italiasta saataneen tänäänkin uusi nippu huhuja ja niitä jotkut yrittänevät volatiilissa markkinassa treidata.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Populisteille jälleen erävoitto – tällä kertaa Italiassa
Seuraava
Hassuja markkinaliikkeitä, mutta Draghi osaa kyllä rauhoitella