02.12.2016

  • Korot ja öljy nousussa
  • Italiassa kansanäänestys sunnuntaina
  • Kalenterissa USA:n työmarkkinaraportti

Aika vähän uutisia markkinoilla. Edes Italiasta ei tiedetä viimeisiä gallupeja, kun hiljainen periodi on päällä. No eipä nuo ole mitään parissa viime vaalissa tienneetkään. Kävi sunnuntaina miten tahansa, peli jatkuu maanantaina ja uusia teemoja saadaan kansanäänestyksen jälkeenkin.

Jos mahdollisimman korkean tuotto-riski-yhdistelmän treidiä etsii, niin kannattaa katsella vaikka italialaisia pankkiosakkeita. Ainakin koko vuoden volatiliteettikiintiön saanee parissa päivässä kasaan. Riskit ovat erittäin suuret, mutta mikäli Renzi vastoin ennakkotunnelmia saisikin kansalta luottamuslauseen, niin se olisi erittäin maan hyvä pankeille. Ainakin lyhyellä tähtäimellä.

Jotain talousdataakin eiliseltä. Euroalueen työttömyys jatkaa laskutrendillä – tuorein lukema on 9,8 %. Toiveet inflaation noususta pysyvät tällä kehityksellä hyvin elossa. Jenkeistä teollisuuden ostopäällikköindeksi (53,2) oli myös vahva ja tukee kuvaa USA:n talouden hyvästä vedosta.

Yksi asiansa osaava markkinakommentaattori kyseenalaistikin tänään aamulla, että paljonkohan markkinoiden nousun perusselityksessä ”Trumpin ansiota” on oikeasti perää. Ja miksei useampi ole kiinnostunut eikä ota huomioon vahvaa BKT:n kasvua ennakoivien ISM-indeksien sarjaa. No siksi varmaan, että ”Trump” on paljon helpompi heittää kuin vaivautua tulkitsemaan monimutkaisempaa (vahvojen) talouslukujen kokonaisuutta.

Reuters uutisoi, että oli saanut vinkkimieheltä tietoja, joiden mukaan EKP olisi jatkamassa osto-ohjelmaansa myös maaliskuun jälkeen. Jatkoajan pituudesta ja ostojen määrästä kuulemma vielä keskustellaan. Uutinen ei ole mitenkään yllättävä (ja oikeastaan mikä tahansa muu viesti EKP:n toimista olisi ollut vastoin konsensusta), mutta siitä huolimatta euroalueen korot nousivat. EKP:n kokous ensi viikolla 8.12.

Öljyn ärhäkästi noussut hinta auttaa myös korkojen nousua kohonneiden inflaatio-odotusten kautta. Korkojen mukana nousua tekivät eilen myös lähinnä jenkkipankkien osakkeet.

Tänään almanakassa tärkein merkintä Yhdysvaltojen viralliset työllisyystilastot. Fedin joulukuun koronnoston todennäköisyydeksi hinnoitellaan toki jo 100 %.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
OPEC sopi tuotannonleikkauksista
Seuraava
Populisteille jälleen erävoitto – tällä kertaa Italiassa